ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scriitorul și traducătorul ieșean Radu Părpăuță a murit subit în timpul nopții de miercuri spre joi, 14 martie, transmite ziaruldeiasi.ro.
 
Conform CV-ului său de la PoliromRadu Părpăuță (1955-2024) a absolvit Facultatea de Rusă-Română a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Iași; a beneficiat de o bursă a Fundației Soros. A fost, pe rînd, profesor de țară, bibliotecar, documentarist, ghid turistic, traducător, ziarist. Din 1990, a scris la mai multe ziare și reviste; a fost redactor, redactor-șef adjunct și redactor-șef al revistei Timpul. A tradus din limba rusă peste 50 de volume de istorie, filosofie, religie și literatură.
 
Doi copii care trăiesc în străinătate și o soție - germană maghiarizată, scria fostul scriitor.

„De necrezut. A murit scriitorul ieșean și traducătorul Radu Părpăuță. Avea 69 de ani. Aflu cu stupoare că ieri, în ultima sa postare pe Facebook, își amintea ce am scris despre o carte de-a lui, cu un titlu care dă fiori azi (MOARTEA VINE PE BAHLUI - n.n.). N-am văzut postarea sa și regret că nu l-am contrazis la timp. I-aș fi spus că se alintă: da, mi-a mulțumit acum cinci ani, când am citit cartea și am rostit public ce cred, sincer, despre ea.

N-am alte cuvinte despre întâmplarea asta răvășitoare decât poate atât: să rostim clar și cu voce tare, cât mai des posibil, și pe toate gardurile, câte bucurii ne aduc scriitorii pe care îi citim. Prețuirea lor nu e niciodată îndeajuns.

Drum lin, Radu Parpauta. Soției sale o îmbrățișare prea neputincioasă”, a scris pe pagina de Facebook, Cristina Hermeziu.

„A murit neasemuitul povestitor Radu Părpăuță. Subit, în somn – astă-noapte sau azi dimineață. Vestea mi-a zdrobit inima.

Îl știam din 1991, când am devenit colegi la revista „Timpul”, în Iași. Am fost prieteni apropiați în perioada ieșeană, apoi admirația reciprocă și rare întâlniri ne-a ținut legați peste țară: el la Iași, eu la București. Era un tip dificil, singuratic, morocănos, cârcotaș. Dar dacă reușeai să treci de carapacea în care se închidea cu o voluptate ciudată, nimereai într-o inimă nesfârșită. Prietenii adevărați îi știau această imensitate interioară.”, a scris despre acest eveniment tragic și scriitorul Viorel Ilișoi.
 
„Am aflat de la Viorel Ilișoi că a murit Radu Părpăuță, dar a trebuit să verific, pentru că nu mi se părea credibil. Zilele trecute l-am mai înțepat că a murit unul ca el la Slătioara, să plece iute în apartamentul din Iași, ca să nu-l găsească cucoana aia și să pună și el Tomeștiul pe hartă. Mi-a răspuns că a venit primăvara și are de lucru în grădină, moare altădată. Și a plecat în somn. Acum i-aș spune că am glumit.”, a scris și Marius G. Herghelegiu.