ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 19% dintre români trăiesc la limita sărăciei, adică nu își permit cel puțin patru din următoarele cheltuieli: plata facturilor la timp, încălzirea adecvată a locuinței, cheltuieli neprevăzute, consumul regulat de carne,  o vancanță departe de casă, o mașină, un telefon sau o mașină de spălat, potrivit datelor Eurostat.

În România, ponderea oamenilor care nu își permit cheltuieli curente, respectiv rata sărăciei, a ajuns la 19,4% în 2017, a treia cea mai mare rată din UE, după cea din Bulgaria (30%) și Grecia (21,1%), potrivit sursei citate.

Cu toate acestea, România a înregistrat cea mai mare scădere a procentului persoanelor defavorizate din punct de vedere material, o scădere  de 4,4%, de la 23,8% în 2016, la 19,4% în 2017, potrivit Eurostat.

Cele mai bogate state, cu o rată a sărăciei de sub 3%, sunt Suedia (0,8% în 2016), Luxemburg (1,6% în 2016), Finlanda (2%) și Olanda (2.6%).
 
Deprivarea materială severă este definită ca imposibilitatea de a acoperi cheltuielile cu cel puțin patru din nouă elemente considerate dezirabile, sau esențiale, pentru a duce o viață adecvată, precum plata la timp a chiriei și/sau a utilităților, încălzirea locuinței, acoperirea, din resurse proprii, a unor costuri neprevăzute, posibilitatea de a pleca într-o vacanță de o săptămână departe de casă, sau de a consuma carne, pește sau echivalentul în proteine în mod regulat și de a deține un telefon, o mașină de spălat sau un automobil.