Atunci când activiștii homosexualității susțin necesitatea legalizării căsătoriei sau parteneriatului civil între persoane de același sex, ei invocă, cel mai adesea, lipsa accesului la informații medicale despre starea partenerului de același sex ori chiar a dreptului de a-l vizita, atunci când acesta este internat în spital, eventual la Terapie Intensivă.

Dacă moștenire își pot lăsa prin testament, dacă bunurile pot fi achiziționate în coproprietate sau împrumuturile pot fi girate fără probleme, în virtutea libertății de a încheia acte civile, totuși, susțin ei, dreptul la vizită în spital sau alte drepturi specifice atunci când partenerul de același sex este internat nu pot fi exercitate în afara unei recunoașteri oficiale.

Această solicitare a cuplurilor de același sex a fost rezolvată: prin Legea 150/2019, adoptată de parlament în vară și în vigoare din luna august a acestui an, a fost modificată Legea drepturilor pacientului în sensul că, prin reprezentant legal al pacientului se înțelege și orice persoană cu vârsta de minimum 18 ani împliniți pe care pacientul o desemnează în acest scop printr-o procură ce va cuprinde drepturile prevăzute de lege ce pot fi exercitate de reprezentant.

Practic, printr-o soluție mult mai simplă și cu implicații administrative și birocratice mult mai mici decât cele implicate de încheierea unui eventual parteneriat civil, chestiunea drepturilor cuplurilor de același sex în cazul internării unuia dintre parteneri în spital, a fost deja rezolvată de statul român.

Prin urmare, cel puțin pentru acest motiv (dreptul la vizitarea în spital și alte drepturi specifice pacientului) nu mai este necesară legalizarea parteneriatului civil (ori a căsătoriei) între persoane de același sex.
 
Precizările în care candidatul PMP la Președinție, Theodor Paleologu, a spus că deși se opune căsătoriei între persoane de același sex, ar dori ca aceștia să aibă dreptul de a primi informații medicale despre partenerii lor.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews