ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu prilejul Duminicii românilor migranți, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a adresat un mesaj tuturor clericilor și credincioșilor români din diaspora, în care îndeamnă la cinstirea cu recunoștință a mărturisitorilor credinței ortodoxe.

În mesajul său, Patriarhul reamintește importanța sfintelor icoane, care sunt deopotrivă o mărturisire de credință și o chemare la rugăciune: Rugăciunea în fața sfintelor icoane devine izvor de pace și bucurie, de luminare și întărire a sufletului în iubire față de Dumnezeu și față de semeni.

În contextul tematicilor omagiale și comemorative oferite anului 2017 de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Daniel a subliniat importanța comemorării tuturor celor care au apărat și mărturisit Ortodoxia în timpul prigoanei comuniste.

Această comemorare este o datorie morală față de înaintașii noștri, care, în vremuri ostile Bisericii și religiei în general, au mărturisit credința lor în Hristos Cel răstignit și înviat cu prețul pierderii libertății, sau chiar cu pierderea vieții lor, a explicat Patriarhul Daniel.

Adresându-se românilor din afara granițelor, Patriarhul Daniel a indicat drept modele demne de urmat pe Patriarhul Justinian, precum și pe alți ierarhi, profesori de teologie, monahi, intelectuali și pe cei peste 1.800 preoți ortodocși români care au fost arestați, anchetați și aruncați în închisorile comuniste, pentru că au mărturisit și apărat credința creștină ortodoxă în timpul regimului ateu.

Jertfelnicia acestora, a subliniat Patriarhul, este izvor de întărire spirituală în viața și misiunea Bisericii de astăzi.

În finalul mesajului, Patriarhul României a îndemnat pe toți românii ortodocși din afara granițelor să cinstească sfintele icoane și să cultive permanent în suflete recunoștința față de toți cei care au mărturisit credința ortodoxă în vremuri grele.