ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși existau voci care afirmauordonanța militară 2 emisă de Ministerul de Interne permit, în continuare, desfășurarea slujbelor bisericești, Biserica Ortodoxă Română a emis un comunicat de presă prin care afirmă că publicul nu mai are acces la aceste servicii religioase.

Mai mult decât atât, credincioșii nu vor mai avea deloc acces în Biserică, nici măcar individual, ca până acum. Singurele excepții constituindu-le botezul, cununiile și înmormântările, informează Basilica.

Documentul semnat de Sinodul BOR suspendă Sfântul Maslu „de obște”, iar credincioșii sunt îndemnați să nu iasă din case decât în „situații de maximă necesitate”. Clericii și mirenii care nu respectă aceste obligații „ vor suporta sancțiunile prevăzute de lege”.

Dacă starea de urgență se va prelungi peste perioada actuală - ce se încheie pe 16 aprilie - și autoritățile nu schimbă optica, există posibilitatea ca românii să nu meargă la slujba de Înviere.


Iată textul:

Pe baza Ordonanței militare nr. 1 din 17 martie 2020 și a Ordonanței militare 2 din 21 martie 2020, care au stabilit măsuri succesive privind limitarea libertății de mișcare și întrunire a cetățenilor, ceea ce afectează și viața religioasă publică a credincioșilor, în urma consultării din data de 22 martie 2020 cu Ministerul Afacerilor Interne, vă transmitem următoarele:

1) La toate parohiile, Sfânta Liturghie și celelalte slujbe liturgice se vor oficia în lăcașul de cult de către slujitorii bisericii respective (preoți, diaconi, cântăreți, paraclisier), fără participarea publicului (credincioșilor mireni). Slujbele pot fi transmise online și în media locală sau națională.

2) În mănăstiri, slujbele vor fi oficiate în biserică de către slujitorii bisericești, în prezența membrilor comunității monahale, fără participarea publicului. Slujbele pot fi transmise online și în media locală sau națională.


3)Toți credincioșii ortodocși români din România și din diaspora pot urmări Sfânta Liturghie și celelalte slujbe liturgice oficiate în Catedrala Patriarhală la posturile Trinitas TV și Radio Trinitas ale Patriarhiei Române sau prin posturile care preiau transmisia.

4) Deși Sfânta Liturghie și celelalte slujbe liturgice sunt săvârșite în biserică, fără participarea publicului (credincioșilor mireni), bisericile vor putea fi deschise totuși pentru situații speciale (cum sunt cele de la punctul 8).


5)Întrucât credincioșii mireni nu pot participa fizic la slujbele din biserică, aceștia sunt îndemnați să își organizeze în propriile locuințe un spațiu de rugăciune cu icoane, Sfânta Scriptură (Biblia), candelă sau lumânare, cărți de rugăciuni și de zidire duhovnicească, urmând programul duhovnicesc stabilit împreună cu duhovnicul lor.

6) Toți credincioșii din parohie vor fi pomeniți la Sfintele Liturghii, îndeosebi acum când aceștia nu pot participa fizic la Sfânta Liturghie, ci doar spiritual, de la distanță.
 
7)În această perioadă, credincioșii vor menține prin telefon legătura cu preoții de la parohie și în special cu duhovnicul. La solicitarea credincioșilor, preotul se poate deplasa la domiciliul credincioșilor pentru convorbiri duhovnicești, spovedanie și împărtășanie, cu respectarea normelor de protecție, inclusiv mască și mănuși sanitare.

8) Taina Botezului și Taina Cununiei se pot oficia în lăcașul de cult și vor participa maximum 8 persoane.


9) Slujba înmormântării poate fi oficiată la biserică, în capela mortuară sau la cimitir; la această slujbă pot participa maximum 8 persoane.

10) Spovedania și împărtășirea credincioșilor bolnavi aflați în spital se va face respectând regulile spitalului.

11) Spovedania și împărtășirea credincioșilor bolnavi aflați la domiciliu se vor face de către preot, după următoarea procedură: preotul își va întocmi Declarația personală de deplasare după modelul aprobat de autoritățile de stat, bifând ca motiv deplasare pentru asigurarea asistenței pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau pentru însoțirea copiilor. La intrarea în locuința credincioșilor, preotul va utiliza încălțăminte de unică folosință și mască sanitară, se va spăla pe mâini cu apă și săpun și cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult și epitrahil, trusa liturgică pentru împărtășirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atât anterior, cât și ulterior dezinfectate.

12) Săvârșirea slujbei Sfântului Maslu de obște (comun) se suspendă, iar preoții vor îndemna pe credincioși sa citească în schimb, miercurea și vinerea, acatistul unui sfânt vindecător: Sfântul Ierarh Spiridon, Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica ș.a..

13) Se vor efectua dezinfectarea repetată a căilor de acces, a mobilierului bisericesc și a suprafețelor, aerisirea frecventă a lăcașurilor de cult, asigurarea unei zone de igienizare a mâinilor pentru toți care vin la biserică.

14) Centrele sociale bisericești și centrele medicale bisericești își vor continua activitatea conform reglementărilor în vigoare privind specificul activității (cămin de bătrâni, cantină socială, cabinet medical, magazine de obiecte și cărți bisericești etc.).

15) Activitatea socială a parohiilor și mănăstirilor se va adapta la noile nevoi sociale și medicale, respectiv sprijinirea persoanelor care nu se pot deplasa în vederea aprovizionării cu alimente sau medicamente, dar cu respectarea tuturor măsurilor de igienă și protecție stabilite de autorități.

16) Dacă un angajat al Bisericii manifestă simptome sau dacă a intrat în contact cu o persoană diagnosticată cu noul coronavirus, acesta va comunica în scris sau telefonic superiorului său ierarhic situația în care se află. În caz că a existat un astfel de contact, angajatorul va anunța imediat autoritățile sanitare și va respecta procedurile stabilite de acestea (autoizolare, carantină etc.)

17) Autoritățile bisericești superioare vor emite adeverințe preoților de la parohii și funcționarilor din administrația bisericească, pentru deplasarea la locul de muncă, iar preoții parohi și stareții de mănăstiri vor elibera adeverințe pentru slujitorii bisericești din subordinea lor (preoți coslujitori, diaconi, cântăreți, paraclisieri).
18) Îi îndemnăm pe toți credincioșii să nu iasă din casă decât pentru situații de maximă necesitate.

19)În starea de urgență, atât clericii, cât și credincioșii mireni au obligația de a respecta dispozițiile autorităților de stat, în caz contrar aceștia vor suporta sancțiunile prevăzute de lege.

20) Măsurile excepționale luate de autorități au ca scop să protejeze propria noastră sănătate și sănătatea celor din jurul nostru. Viața și sănătatea sunt daruri de la Dumnezeu, dar noi avem datoria de a le apăra și cultiva cu responsabilitate permanentă.