ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scandalul în jurul bacteriei E.coli, care a stârnit un val de panică în țara noastră, a readus în discuție normele care ar trebui respectate de fiecare dintre noi pentru a nu ne infecta cu această bacterie deosebit de periculoasă.

În cazurile cele mai grave, infectarea poate provoca insuficiența renală acută, boală care necesită tratament cu dializă.

Noua tulpină a bacteriei este mult mai toxică provocând infecții și diaree. Infectarea cu E.coli și riscul dezvoltării unor probleme de sănătate grave poate fi evitată dacă se repectă câteva reguli simple de igienă.

Publicația italiană La Repubblica a întocmit o listă de reguli care trebuie respectate pentru a evita expunerea contaminării cu bacteria ucigașă.

Infectarea cu E.coli se poate face prin consumarea unor alimente contaminate, în special carne și lapte de la bovine dar această bacterie se poate găsi și în apă. Specialiștii au descoperit că animalele sunt purtătoarele bacteriei pe care o răspândesc în mediu infectând toată vegetația, inclusiv legumele și apa din zona în care trăiesc.

8 reguli de prevenire a infecției

Unica armă de prevenire a infecției cu bacteria ucigașă este respectarea unei igiene cotidiene foarte stricte. Această regulă nu se aplică doar în cazul prevenirii infecției cu E.coli, ci pentru a evita orice toxiinfecție alimentară.

1. Spală-te pe mâini înainte de a atinge alimentele, lucru pe care trebuie să îl repeți în timpul pregătirii mesei
2. Evită să bei lapte nepasteurizat
3. Separă carnea crudă cum ar fi peștele sau puiul de celelalte alimente
4. Carnea trebuie fiartă foarte bine înainte de a fi consumată
5. Alimentele pregătite trebuie depozitate într-un recipient închis pentru a evita contactul cu cele crude
6. Mâncarea pregătită trebuie depozitată în frigider după maxim două ore de la pregătire
7. Legumele și fructele trebuie spălate cu multă apă de mai multe ori
8. Cumpărați alimente de la comercianții locali, cu cât marfa este cultivată mai aproape de zona în care locuiți cu atât riscul de infecție este mai mic.

Primul simptom al infecției cu E.coli este diareea în care există urme de sânge. Spre deosebire de alți viruși, în cazul contamănării cu E.coli, persoana nu are febră, dar un simptom foarte frecvent sunt durerile abdominale. Singura soluție în cazul prezentării acestor simptome este consultarea unui medic specialist.