ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Organizația teroristă Al-Qaeda și-a reînnoit în 2015 apelul către adepții săi, îndemnându-i să comită atacuri pe cont propriu în țările occidentale. Într-un discurs ce marca împlinirea a 14 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA, liderul Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, i-a chemat pe musulmanii care trăiesc în țările „Coaliție cruciate" să planifice și să efectueze atacuri în locurile lor de reședință, mai degrabă decât să-și asume riscul de a fi prinși atunci când încearcă să călătorească spre zonele de conflict. Musulmanii din Occident au fost îndrumați de al-Zawahiri și cum să obțină instrucțiunile necesare cu privire la modul în care pot să-și procure arme, să aleagă „țintele” și să organizeze atacurile.

Și ISIS, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Abu Mohammad al-Adnani, le-a cerut susținătorilor săi să-i vizeze pe „cruciați" în țările lor, „oriunde s-ar afla aceștia”. „Dacă poți ucide un necredincios american sau european - și mai ales acești francezi, vrednici de milă și dezgustători - sau un australian, sau un canadian, sau un altul dintre necredincioșii care fac războiul asupra noastră, inclusiv cetățeni ai țărilor care au aderat la coaliția împotriva statului islamic, atunci încredințeză-te lui Allah și ucide-l, nu contează în ce manieră sau mod ar fi necesar. Nu cere sfatul nimănui și nu solicita vreun verdict. Omoară-l pe necredincios, civil sau militar, pentru că ei sunt judecați la fel. Amândoi sunt necredincioși. Amândoi sunt considerați ca făcând război (civilul, prin supunerea față de un stat care duce război cu musulmanii)”, declara Abu Mohammad al-Adnani în septembrie 2014, adăugând că musulmanii care pot comite un atac terorist în țara lor de reședință și ratează momentul vor trebui să justifice asta la Ziua Judecății.

În luna mai 2015, liderul ISIS Abubakr al-Baghdadi preciza în mod explicit că susținătorii ISIS trebuie să aleagă între a merge în zonele de conflict, pentru a se alătura ISIS, și a comite un atac terorist în țările lor de origine.

 

Prin publicațiile online pe care le dețin, Al-Qaida și ISIS oferă periodic sfaturi și recomandări pentru pregătirea diferitelor tipuri de atacuri. În plus, comunicarea este axată, în special, pe radicalizarea tinerilor și pe justificarea violenței ca mijloc de realizare a obiectivelor politice și pseudo-religioase, iar strategia de propagandă este adaptată diferitelor segmente de public.

Rapida radicalizare a atacatorul din Nisa

 

EUROPOL subliniază, într-un raport dat publicității la 20 iulie 2016 , că cele patru atentate teroriste din Orlando – SUA, Magnanville – Franța, Nisa – Franța și Würzburg - Germania evidențiază dificultățile operaționale în detectarea și dejucarea atacurile puse în scenă de un „actor solitar” (n.r. - „lone jihad”). Dar și că, din nefericire, e posibil ca astfel de atacuri să rămână tactica favorită a ISIS și Al-Qaeda.

Deși ISIS și-a asumat responsabilitatea pentru ultimele atentate (mai puțin pentru cel comis la München, în 22 iulie), conform datelor EUROPOL niciunul dintre aceste atacuri nu fusese planificat, sprijinit logistic sau executat direct de către ISIS. Angajamentul de loialitate al atacatorilor din Orlando, Magnaville și Würzburg indică faptul ei au fost susținători ISIS, însă implicarea lor efectivă în grup nu poate fi stabilită. Nu există dovezi care să sugereze că atacatorul de la Nisa se considera el însuși ca fiind membru ISIS. Rapoartele oficiale indică însă o radicalizare a sa, produsă într-un timp foarte scurt, prin progaganda jihadistă pe care a „consumat-o” în zilele de dinaintea atacului. În cazul de la Würzburg, mass-media a precizat că în camera atacatorului a fost găsit un steag ISIS, confecționat manual.

 

ISIS a aprobat aceste atacuri, deși afilierea autorilor la gruparea teroristă nu e certă. EUROPOL precizează în raportul său că, în ciuda faptului că mulți dintre „actorii solitari” atașează faptelor lor religia și ideologia, rolul potențialelor probleme de sănătății psihică nu poate fi neglijat. Atacatorul de la Nisa suferea de o tulburare psihiatrică gravă și primise tratament. În decembrie 2014, în Franța au avut loc două atacuri cu mod de  operare similar (Raport Europol TE-SAT 2015), iar în ambele cazuri autorii păreau să sufere de boli psihice.

Ideologia poate avea un efect agravant 

La 21 decembrie 2014, poliția din Dijon a arestat un bărbat care atacase peste 11 de persoane în cinci zone diferite ale orașului. Suspectul era cunoscut poliției pentru activități infracționale ce nu aveau legătură cu terorismul, iar în cele din urmă s-a  confirmat că el suferea de schizofrenie. La 22 decembrie 2014, în Nantes, un om a condus o dubă în mulțimea de oameni ce participa la un târg de Crăciun, iar apoi a avut o tentativă de sinucidere prin înjunghiere. O persoană a murit, iar 9 au fost rănite. Conform raportului poliției, atacatorul era „dezechilibrat”.

Cercetările academice recente arată că aproximativ 35% dintre „actorii solitari” care au comis atacurile ce au avut loc între 2000 și 2015 sufereau de un tip de tulburare de sănătate mintală. Raportul EUROPOL cu privire la Schimbările survenite în Modus Operandi al ISIS menționează, de asemenea, că o parte semnificativă a combatanților străini fuseseră diagnosticați, înainte ca ei să se alăture ISIS, cu probleme de sănătate mintală. 

Poliția germană susține că autorul atacului din München nu avea nicio legătură cu terorismul, el fiind doar dezechilibrat psihic. Într-un mesaj transmis a doua zi după tragicul eveniment , Rob Wainwright, director EUROPOL, declară că „atacul din München este un alt exemplu al unui act de violență extremă ce scoate în evidență dificultățile operaționale în detectarea și dejucarea atacurilor comise de «actorii solitari».”

EUROPOL subliniază că, deși ideologia poate fi utilizată de infractorii teroriști pentru a pune în  umbră profundele motivații individuale/psihologice ale actelor lor, nu trebuie ignorată puterea de motivare pe care o are discursul jihadist asupra unui anumit tip de public. Ideea de a reda încrederea „națiunii musulmane” pentru a da un răspuns la intervenția străină în problemele musulmane a apărut ca temă de bază în mesajele video înregistrate ale atacatorilor din Magnaville și Würzburg.

Rolul ideologiei este de a diagnostica problema într-o situație particulară și de a prescrie măsuri pentru rezolvarea ei. Actuala ideologie jihadistă din Europa identifică orice „necredincios” ca fiind un susținător al campaniei globale împotriva Islamului, legitimând transformarea oamenilor, militari și civili, în ținte, în numele apărării ideii jihadiste. 

EUROPOL averizează că, în cazurile în care atacatorul suferă de o tulburare mintală, ideologia ar putea avea un efect agravant, conducând la alegerea unor „ținte” diferite și la creșterea în intensitate a atacului.

 

N.a. - Ȋn România există o linie telefonică antitero - 0800.800.100, la care cetățenii pot semnala situații suspecte a genera acțiuni teroriste. Linie telefonică este gratuită, iar activitatea operatorilor de la Centrul de Coordonare Operativă Antiteroristă din cadrul SRI, care preiau aceste apeluri, are caracter permanent.