ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Incendiul în urma căruia au murit 64 de tineri a fost provocat, cel mai probabil, de o jerbă de artificii. Martorii descriu momentul în care buretele de pe stâlp a fost atins de scântei și s-a aprins. Ȋn acea seară, la spectacolul formației „Goodbye To Gravity” au fost două momente pirotehnice, pentru care au fost montate 8 (opt) artificii. „Inițial, jerbele trebuiau montate pe buza scenei. Nu le-am pus acolo deoarece nu aveau nicio zonă de delimitare pentru siguranța publicului. La noi a venit un membru al trupei, care mi-a solicitat să montăm artificiile în spatele lor. Și de această dată, le-am spus că nu le putem monta acolo, deoarece nu este sigur. Ne-am hotărât, eu și Moise Marian, să montăm jerbele de artificii pe stâlpii consolei (n.r. - stâlpii metalici aflați pe scenă). (...) Am montat câte 4 artificii pe fiecare stâlp, au fost în total 8 artificii. Artificiile au fost montate separat, 2 cu 2 alăturate, lipite una de alta”, le-a declarat pirotehnistul Zaharia Viorel procurorilor de la Parchetul General.

Camerele de supraveghere video din Colectiv au surprins ambele momente pirotehnice: la ora 22:01:55 se aprinde prima serie de jerbe de artificii, iar la ora 22:31:59  - a doua serie de jerbe. „Poziționarea acestora a fost identică cu prima reprezentație, numărul artificiilor, identic, numai că mi s-au părut mai puternice ca intensitate”, declară martorul D. Mihai. „A început din nou focul de artificii dar de data aceasta la o intensitate mult mai mare față de prima dată”, susține și martorul I. Ștefan. A fost vorba de același tip de artificii? Era posibil ca cineva să fi modificat structura sau compoziția chimică din celor două artificii care au declanșat aprinderea buretelelui? Cu siguranță, această întrebare și-au pus-o și anchetatorii, de vreme ce pirotehnistul Zaharia Viorel susține, într-una din declarațiile date în cauză: „efectiv, eu ca pirotehnist doar instalez produsul,nu desfac artificiile pentru a le modifica structura”.

La cercetarea la fața locului (CFL) efectuată de anchetatori a doua zi după tragedie, în club au fost găsite, printre resturile incendiului, 8 (opt) tuburi de artificii. Conform procesului verbal întocmit la CFL, în zona scenei „a fost descoperit un tub din carton (marcat cu nr. 2), posibil element pirotehnic, cu dimensiunile de 11 cm lungime, 2,5 cm diametru interior, utilizat, ce prezintă distrugeri, având etichetă de culoare galbenă, înnegrită de funingine pe care sunt următoarele mențiuni «Fireworks Enigma Bulgaria» și «ES3402». Acesta se afla pe podea, la o distanță de 15 cm față de colțul stânga al scenei și 40 cm față de aliniamentul stâlpului stâng de susținere a pasarelei tehnice, fiind ridicat în vederea continuării cercetărilor. În continuare, la baza stâlpului stâng al pasarelei tehnice au fost găsite două tuburi (marcate cu 4A și 4B) astfel: tubul marcat cu 4A, la o distanță de 5 centimetri față de latura anterioară a stâlpului pasarelei tehnice și 32 de centimetri față de verticala scenei, iar tubul marcat cu 4B în zona dintre stâlp și scenă, la aprox. 24 cm fața de verticala acesteia. În aceeași zonă a fost găsit un al treilea (n.r. – matematic, este al patrulea) element posibil pirotehnic marcat cu nr. 5, aflat la 18 cm în spatele stâlpului pasarelei tehnice și 50 de cm față de verticala scenei, toate acestea având aceleași caracteristici ca obiectul marcat cu nr. 2, fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor. (...) Pe scenă, în partea dreaptă, au fost descoperite două tuburi din carton (marcate cu nr. 11 și nr. 13), posibil elemente pirotehnice, cu dimensiunile de 11 cm lungime, 2,5 cm diametru interior, utilizate, ce prezintă distrugeri, înnegrite de funingine, fără a se mai putea distinge alte elemente de identificare. Poziționarea efectivă a elementului cu nr.11 este de 158 cm față de marginea anterioară a scenei și 25 cm față de marginea dreaptă a scenei. Poziționarea elementului nr.13 este de 30 cm față de marginea anterioară a scenei și 23 cm față de marginea din dreapta a scenei, fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor. (...) În zona de pe podea, din dreapta scenei, la baza stâlpului metalic drept, la 150 cm față de colțul acesteia și circa 40 cm de verticala scenei, a fost găsit un tub carton (marcat cu nr. 14), posibil element pirotehnic, cu dimensiunile de 11 cm lungime, 2,5 cm diametru interior, utilizat, ce prezintă distrugeri, înnegrite de funingine, fără a se mai putea distinge alte elemente de identificare, fiind ridicat în vederea continuării cercetărilor. La baza stâlpului, la circa 15 cm în fața acestuia și circa 125 cm față de marginea scenei a fost descoperit un alt tub carton (marcat cu nr. 15), posibil element pirotehnic, cu dimensiunile de 11 cm lungime, 2,5 cm diametru interior, utilizat, ce prezintă distrugeri, înnegrit de funingine, fără a se mai putea distinge alte elemente de identificare, fiind ridicat în vederea continuării cercetărilor”.

Așadar, anchetatorii au ridicat din club Colectiv 8 (opt) tuburi de carton, identificate ca fiind posibile elemente pirotehnice: proba 2, probele 4A și 4B, proba 5, probele 11 și 13, proba 14 și proba 15.

De asemenea, din interiorul autoutilitarei care a fost găsită parcată în curtea fostei fabrici Pionerul, autoutilitară aparținând firmei care a montat artificiile în club, S.C. Golden Ideas Fireworks Artists SRL., au fost ridicate mai multe obiecte pirotehnice similare cu cele descoperite în Colectiv, printre care și „o cutie din carton, de culoare albă, ruptă, cu etichetă galbenă cu inscripția Enigma Firework seria ES 3402, iar în interiorul acesteia 2 jeturi tip flacon de culoare neagră cu etichete identice cu cea de pe cutie”.

La începutul lui decembrie 2015, deci după o lună de la ridicarea acestor probe, procurorii au dispus experizarea lor, pentru a se determina dacă în tuburile de artificii ridicate din club mai există urme de substanțe și, în caz afirmativ, dacă aceste substanțe sunt conforme cu compoziția chimică standard a acestui tip de artificii. Probele au fost trimise la laboratorul Institutului Național de Criminalistică al IGPR.

Surse din interiorul anchetei au precizat, în exclusivitate pentru Active News, că la laborator nu au ajuns toate cele 8 (opt) tuburi de carton ridicate din club, ci doar 7 (șapte) dintre ele. Lipsește proba nr. 5, cea despre care în procesul verbal al cercetării de la fața locului se spune că a fost găsită „la 18 cm în spatele stâlpului pasarelei tehnice și 50 de cm față de verticala scenei”. Mai exact, lângă stâlpul metalic unde au fost montate artificiile care, cel mai probabil, au inițiat incendiul din club.  

Pentru ca probele să iasă la număr, procurorii au trimis totuși la expertizat și unul dintre tuburile de artificii nefolosite, găsite în autoutilitara din curtea fabricii. Numai că această probă, notată 3B, poate fi considerată doar probă de referință, utilă în stabilirea substanțelor chimice și a modului în care era alcătuit acel material pirotehnic, ea neputându-se substitui, în niciun caz, unui probe ridicate de la locul faptei (incendiului). Așa cum este proba nr.5 care, din motive necunoscute, nu a fost primită, pentru a fi analizată, de către experții criminaliști.

A fost o eroare comisă cu intenție sau din neglijență? E posibil ca acel tub de carton să se afle, uitat, prin vreunul din sertarele anchetatorilor. Atunci când sunt multe, se mai întâmplă și ca probele să se rătăcească, chiar și prin dosarele mari, precum acesta.

Această greșeală uriașă vine însă după ce în clubul incendiat au fost abandonate alte două probe importante: ventilatoarele care evacuau aerul viciat. Analiza lor era extrem de utilă, pentru că ea ar fi putut stabili atât capacitatea lor de funcționare, dar și momentului opririi lor sau cauzele care au determinat această oprire. Ventilatoarele au rămas însă în pereții fabricii Pionierul, pentru că anchetatorii au constatat că o parte din pale sunt arse. Ca și cum numai acele pale ar fi fost importante...

Ȋn aceste condiții, în loc să analizeze probele, așa cum ar fi fost firesc, experții criminaliști au fost nevoiți să analizeze... fotografiile acestora. E ca și cum ai pune un medic legist să-ți stabilească data și cauza decesului, uitându-se doar la poza cadavrului. E mai mult spiritism decât știință.

 Ȋn cazul ventilatoarelor lăsate în club n-a fost nicidecum o eroare involuntară. O scăpare, așa cum sper să fie în cazul netrimiterii probei nr.5 la laboratorul de expertiză. Cred în prezumția de nevinovăție. Și, mai mult decât atât, sper ca această eroare, posibil involuntară, să fie îndreptată până la finalizarea anchetei. Pentru că altminteri, ajungem să credem că nu descoperirea adevărului se urmărește, ci doar ascunderea acestuia.