ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Procesul comunismului este unul moral, „care nu s-a făcut și nu sunt prea multe semne că este dorit" și de aceea trebuie construit un proiect european și mondial prin care să fie redată demnitatea victimelor și familiilor lor măcar prin aflarea adevărului despre cei dispăruți, a declarat luni fostul președinte al României Emil Constantinescu, la o dezbatere pe această temă.

 El a precizat că fără o condamnare serioasă și argumentată a ideologiei comuniste, aceasta poate reapărea sub diverse forme.

„Fără o condamnare argumentată a ideologiei comuniste, ea poate reapărea, machiată puțin, fie sub forme violente — ca în Grecia, sub haine moderne — ca în Cehia, sau se poate recicla oricând într-un populism agresiv, care folosind slăbiciunile democrației să conducă la alte tipuri de regimuri autoritare și represive. (...) Tăcerea cu care sunt acoperite crimele comunismului timp de aproape trei decenii de la prăbușirea lui este dezamăgitoare și nu de puține ori rușinoasă. Iată de ce e nevoie să construim cu un efort comun un proiect european și mondial prin care să redăm demnitatea victimelor și familiilor lor măcar prin aflarea adevărului despre cei dispăruți", a punctat Constantinescu.

Fostul președinte a mai precizat că nu e suficient să fie condamnate doar crimele comunismului, ci trebuie deschisă o dezbatere serioasă pentru condamnarea ideologiei comuniste, care a permis instaurarea acestor regimuri „criminale".

„Din păcate, aici, UE a eșuat. Și încercările prietenilor noștri polonezi și ale altora de a obține această condamnare a ideologiei comuniste a eșuat. Și în Parlamentul European, și în Comisia Europeană", a susținut Constantinescu.

Pe de altă parte, a spus el, în multe din fostele țări comuniste din Europa centrală și de est a apărut un fenomen nou: „redistribuirea foștilor nomenclaturiști și membri ai poliției politice și ai urmașilor lor, deveniți oligarhi, în partide de dreapta".

„Această penetrare a vechilor comuniști și a vechilor nomenclaturiști în partide așa-zise de dreapta reprezintă cea mai cumplită lovitură pentru supraviețuitorii gulagurilor comuniste. După ce regimul comunist le-a furat viața și libertatea, acum în democrație le sunt furate și idealurile care sunt vândute și cumpărate la noile tarabe ale economiei de piață", a arătat Emil Constantinescu.

El a afirmat că, deși Europa de sud-est a ieșit din comunism, „ușa a rămas întredeschisă".

„Dacă privești cu atenție poți găsi fața crispată a național-comunismului, acum cu o nouă denumire, dar și fața nouă, atrăgătoare și binedispusă a ultimei generații de nomenclaturiști și membri ai serviciilor secrete comuniste, grupați în structuri mafiote, care domină prin corupție noua economie de piață și multe din structurile clasice ale democrației. Iată de ce trebuie să ne folosim, în aceste puține momente care ne-au mai rămas, de prezența foștilor deținuți politici care au mai rămas printre noi, puținii care mai supraviețuiesc și de urmașii lor onești, pentru că ei constituie reperul moral necesar pentru societățile foste comuniste din estul Europei, dar și pentru democrațiile occidentale marcate de numeroase derapaje de corupție economică și politică", a spus Constantinescu.