ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului este din nou în băncile școlii, ca student al Facultății de Teologie Litere Istorie și Arte din cadrul UPIT, informează Jurnalul de Argeș.

Acesta a motivat înscrierea sa pe băncile facultății după mai bine de 40 de ani prin dorința de a învăța să restaureze icoane.

„Studenția este o stare de tinerețe continuă și drept consecință, m-am gândit să-mi mai prelungesc tinerețea până la iernatice bătrâneți, numărând anii în mod biblic. Dar peste toate acestea, la 17 februarie 2017, am primit un nou certificat de naștere pe numele de Calinic Argeșeanul, anul acesta voi avea vârsta de un an! Nu? Este emoționant pentru mine, că în finalul viețuirii din frumusețea acestei lumi văzute, voi pleca spre Brațele Părintești ale Domnului Dumnezeu, din vatra basarabă a României de la Argeș. Studenția mea, a Moșului Calinic este un medicament de întinerire! Încercați-l! Mai învățăm câte ceva, cât mai trăim pe acest pământ. Am dorit să absolv Teologia Asistența Socială și Arta Sacră în cadrul Facultății întemeiate de Noi în 1991. În tinerețe am pictat în ulei și culori de apă. Acum aș vrea să mai am zile și să trăiesc pentru a restaura icoane de patrimoniu și să-mi sfârșesc viața aplecat asupra lor. Orice restaurare de icoane este ca o Înviere dintre morți, precum Asistența Socială este pâinea întinsă spre ființa celor ce au nevoie de ea”, a spus ÎPS Calinic.

Ierarhul afirmă că studenția este o stare de „voioșie duhovnicească” și că e nevoie de studierea trecutului pentru a înțelege prezentul.

„„Din anul 1991, iată, sunt 27 de ani, o dată cu înființarea Facultății de Teologie din Universitatea Pitești, am început să creștem și doresc să tot creștem împreună. Așa suntem mai siguri!
Atunci când îți este drag de studiu, mergi la Facultate din iubirea desprinsă din adâncul inimii dumnezeiești! Ești ca student, într-o altă dimensiune. Și parcă, atunci, te cuprinde bucuria de a chema cu voioșie duhovnicească pe frații și surorile care văd mai departe și toate se luminează pe cale. Îndemn și chem la frățească studenție!
La studierea trecutului și încununarea prezentului și viitorului nostru sacru, în această vatră românească din buricul Europei, în Dacia Edenică, al cărui fluviu Fison, menționat de Biblie, este Dunărea care înconjură Țara de Aur, Avila, adică Dacia, singura țară cu aur din Europa! De aceea am pățit noi atâtea pozne în istorie! Să studiem ca să nu murim!”, a motivat el.
 
ÎPS Calinic a studiat la Seminarul Teologic din Mănăstirea Neamț (1959-1964) și la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1964-1968), cu lucrarea de licență: Lupta profeților împotriva formalismului (sub îndrumarea Pr. Prof. dr. Nicolae Neaga). În 6 septembrie 1964 a fost hirotonit diacon celib, apoi preot, la 8 septembrie 1964. A slujit ca preot în Parohiile Tioltiur și Inău din Transilvania (1964-1971). A fost tuns în monahism la Mănăstirea Căldărușani în decembrie 1971, primind numele Calinic. Aici, a îndeplinit ascultările de muzeograf și secretar al mănăstirii de metanie (1972-1974), apoi a fost transferat la Mănăstirea Cernica (1974-1977); a fost numit stareț al Mănăstirii Sinaia (1977-1981), apoi al Mănăstirii Cernica (1981-1985).

Pe 30 septembrie 1985 a fost ales arhiereu-vicar al Episcopiei Râmnicului și Argeșului, cu titlul Argeșeanul și cu reședința la Mănăstirea Curtea de Argeș.

În această demnitate a fost hirotonit și instalat la 17 noiembrie 1985. La 12 februarie 1990 Sfântul Sinod a decis reînființarea Episcopiei Argeșului, cu jurisdicție peste județele Argeș și Teleorman.

Ca locțiitor de episcop, la 4 aprilie 1990, a fost numit arhiereul vicar Calinic Argatu Argeșeanul, ales episcop eparhiot în 27 septembrie 1990 și înscăunat la 18 noiembrie 1990 . În anul 2009, prin înălțarea Episcopiei Argeșului și Muscelului la rang de Arhiepiscopie, a devenit arhiepiscop.