ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Episcopul ortodox al Covasnei şi Harghite, Andrei Moldovan, a făcut luni, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, un apel către instituţiile statului să înţeleagă şi rezolve problemele cetăţenilor români din sud-estul Transilvaniei pentru a putea, ulterior, fructifica întregul potenaţial al acestui areal în interesul României, scrie Agerpres, preluat de rgnpress.ro.

Episcopul Covasnei şi Harghitei a punctat faptul că regresia demografică a românilor din zonă are un efect de domino asupra bunăstării societăţii româneşti în general, fiind periclitată funcţionarea instituţiilor de învăţământ în limba română, motiv pentru care se impune luarea unor măsuri de combatere a abandonului şcolar şi de susţinere a învăţământului în limba română.

Înaltul prelat a avertizat că "fără studii tinerii pierd oportunitatea dezvoltării personale şi profesionale, afectând economia judeţului şi implicit, a României, creşte rata şomajului pentru că tinerii nu au calificările necesare ocupării puţinelor locuri de muncă şi nici nu vor putea accesa fondurile europene, la care ar fi avut de beneficiat numai prin simplul fapt că Harghita intră în categoria zonelor defavorizate".

Totodată, episcopul Covasnei şi Harghitei a ţinut să sublinieze că tinerii nu au nevoie de concepte autonomiste, ci de valorificarea potenţialului economic real al regiunii.

"Dacă vorbim de obiectivele turistice ale zonei, vorbim de valori identitare româneşti care ar trebui restaurate, protejate de instituţiile de cultură şi patrimoniu locale şi centrale şi promovate de decizionalii de la Bucureşti. Trebuie să sublinem că este o acută nevoie de oameni de afaceri care să investească în zonă, să creeze locuri de muncă, pentru că lipsa lor afectează nivelul de trai al tuturor locuitorilor, indiferent de etnie", a declarat episcopul Covasnei şi Harghitei.

Acesta a arătat că Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului este o oportunitate pentru readucerea în atenţia autorităţilor de la Bucureşti a problemelor sociale şi economice ale românilor de pretutindeni, inclusiv din România, în contextul în care "judeţul Harghita s-a remarcat prin multitudinea de evenimente dedicate comunităţii maghiare, care tensionează de fiecare dată relaţiile româno-maghiare şi româno-ungare".

Lucrările celei de-a XIII-a ediţii a Universităţii de Vară a românilor de pretutindeni au început luni la Complexul Sportiv Naţional de la Izvoru Mureşului, urmând să fie abordate teme de interes pentru românii din afara graniţelor, dar şi din România.