Episcopul ortodox al Covasnei şi Harghite, Andrei Moldovan, a făcut luni, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, un apel către instituţiile statului să înţeleagă şi rezolve problemele cetăţenilor români din sud-estul Transilvaniei pentru a putea, ulterior, fructifica întregul potenaţial al acestui areal în interesul României, scrie Agerpres, preluat de rgnpress.ro.

Episcopul Covasnei şi Harghitei a punctat faptul că regresia demografică a românilor din zonă are un efect de domino asupra bunăstării societăţii româneşti în general, fiind periclitată funcţionarea instituţiilor de învăţământ în limba română, motiv pentru care se impune luarea unor măsuri de combatere a abandonului şcolar şi de susţinere a învăţământului în limba română.

Înaltul prelat a avertizat că "fără studii tinerii pierd oportunitatea dezvoltării personale şi profesionale, afectând economia judeţului şi implicit, a României, creşte rata şomajului pentru că tinerii nu au calificările necesare ocupării puţinelor locuri de muncă şi nici nu vor putea accesa fondurile europene, la care ar fi avut de beneficiat numai prin simplul fapt că Harghita intră în categoria zonelor defavorizate".

Totodată, episcopul Covasnei şi Harghitei a ţinut să sublinieze că tinerii nu au nevoie de concepte autonomiste, ci de valorificarea potenţialului economic real al regiunii.

"Dacă vorbim de obiectivele turistice ale zonei, vorbim de valori identitare româneşti care ar trebui restaurate, protejate de instituţiile de cultură şi patrimoniu locale şi centrale şi promovate de decizionalii de la Bucureşti. Trebuie să sublinem că este o acută nevoie de oameni de afaceri care să investească în zonă, să creeze locuri de muncă, pentru că lipsa lor afectează nivelul de trai al tuturor locuitorilor, indiferent de etnie", a declarat episcopul Covasnei şi Harghitei.

Acesta a arătat că Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului este o oportunitate pentru readucerea în atenţia autorităţilor de la Bucureşti a problemelor sociale şi economice ale românilor de pretutindeni, inclusiv din România, în contextul în care "judeţul Harghita s-a remarcat prin multitudinea de evenimente dedicate comunităţii maghiare, care tensionează de fiecare dată relaţiile româno-maghiare şi româno-ungare".

Lucrările celei de-a XIII-a ediţii a Universităţii de Vară a românilor de pretutindeni au început luni la Complexul Sportiv Naţional de la Izvoru Mureşului, urmând să fie abordate teme de interes pentru românii din afara graniţelor, dar şi din România.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews