ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului este programată pentru sfârșitul lunii noiembrie 2018. Până atunci, graficul de execuție a lucrărilor prevede mai multe etape de construcție.

„În prezent lucrările sunt într-un stadiu destul de avansat, structura de rezistență a corpului principal al Catedralei până la cota +45 metri fiind finalizat în proporție de 90%, rămânând de realizat până în primăvara acestui an și zona altarului până la cota +45 metri. Pe alte fronturi de lucru, în special în zona critică a proiectului – Turla Principală, în prezent se execută lucrări la cota +62 metri și avem programat să finalizăm structura de rezistență din beton armat a Turlei Principale sau Pantocrator la cota +106 metri până la sfârșitul lunii iulie 2018”, a declarat pentru basilica.ro Ing. Vasile Crăcăoanu, Consilier Patriarhal la Sectorul monumente și construcții bisericești al Patriarhiei Române.

După realizarea structurii de rezistentă din beton armat, este programată începerea montajului structurii metalice a acoperișului, structură care în zona critică a proiectului (Turla Principală sau Pantocrator) se va monta începând cu luna iulie 2018 până la sfârșitul lunii septembrie 2018.

După montarea structurii metalice a acoperișului succed și lucrările aferente montajului învelitorii din cupru auriu, lucrări ce sunt programate a se încheia până la sfârșitul lunii noiembrie 2018.

Ferestrele lăcașului de cult reprezentativ pentru spiritualitatea ortodoxă românească vor fi montate în mai multe etape. În prima etapă vor fi așezate până la cota 45 metri, lucrarea fiind stabilită pentru sfârșitul lui iulie. De la cota 45 metri spre turle vor fi amplasate în a doua etapă, prevăzută pentru sfârșitul lunii octombrie.

De asemenea, în august – octombrie 2018 clopotele Catedralei vor fi montate și puse în funcțiune.

„Clopotele vor fi așezate pe poziție în momentul în care lucrările de execuție a turlei clopotniță vor ajunge la cota +60 metri. Operațiunea se va desfășura în luna mai a acestui an, după care lucrările vor continua la structura de rezistență a turlei. După realizarea structurii de rezistență, în interiorul turlei vor fi montate cele 3 structuri metalice pe care se vor amplasa cele 6 clopote ale Catedralei Naționale. Lucrările privind montarea și punerea în funcțiune a clopotelor vor fi executate în perioada august – octombrie 2018”, a precizat Ing. Vasile Crăcăoanu.

Crucile vor fi așezate pe turle spre finalul lunii octombrie, iar în aceeași perioadă vor fi montate și ușile de bronz la intrările principale situate la cota zero.

Subsolurile adiacente Catedralei, care fac legătura între cota terenului și cota zero și pe care sunt prevăzute platformele cu scări pentru accesul în Catedrală, se vor executa, în funcție de posibilitățile tehnologice, începând cu această primăvară. Primele subsoluri realizate vor fi cele din partea vestică a obiectivului.

Evenimentul sfințirii Catedralei va avea loc în contextul sărbătoririi unui secol de la Marea Unire din 1918.