ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat miercuri că programul „Prima Casă” nu se va transforma într-unul social, ci vor fi păstrate și în 2019 aceleași condiții ca anul trecut, fără a se ține seama de veniturile sau de vârsta aplicantului.

Cu toate acestea, programul nu poate fi accesat momentan, din cauză că președintele Klaus Iohannis tergiversează promulgarea Bugetului Statului și, prin urmare, Guvernul nu are fonduri.
Noua poziție a Ministrului Finanțelor față de „Prima Casă” nu se potrivește cu declarațiile sale anterioare, mai favorabile dimensiunii sociale a programului.

„Asta a fost o discuție, în a schimba programul într-unul mai social, să spunem, o discuție tot de la BNR rezultată, din propunerea BNR-ului, și era să mă las păcălit de chestia asta. Adică nu se schimbă nimic, nu este prima casă socială, este prima casă. Când se aprobă bugetul, eu sper ca domnul președinte să facă în așa fel încât să (...), mi-ați adus aminte și de buget, cum uitam eu de bugetul nostru cel de toate zilele! Și programul Prima Casă este afectat, pentru că toate se leagă. Noi putem cheltui în limita a 1/12 din bugetul anului anterior, dar undeva este o limită, nu mai poți să mergi în acest fel”, a declarat Eugen Teodorovici, citat de Cotidianul.

„Prima casă” este un program guvernamental de facilitare a accesului populației la credite ipotecare, statul angajându-se să garanteze o mare parte din împrumuturile acordate de bănci, cu condiția ca acestea să acorde credite mai ieftine, contribuind la cumpărarea de noi locuințe de către cetățeni, impulsionând astfel sectorul construcțiilor și economia în general.