ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proiect pe turism în Târnăveni, după descoperirea unui lac cu un potențial enzimatic apropiat de Ocna Șugatag și Sovata
Primarul Târnăveniului, Sorin Megheșan, a anunțat miercuri, într-o conferință de presă, că municipalitatea lucrează la un proiect de dezvoltare a turismului după ce studiile efectuate au relevat că Lacul Aluna sau Râioasa, cum îi spun localnicii, are un potențial enzimatic apropiat de cel al Lacului Roșu din Ocna Șugatag și a Lacului Roșu din Sovata.

'Discutăm despre un proiect pe turism. Sper să și reușim. În zona Târnăveni există un lac, Lacul Alunei sau Râioasa — cum i se spune popular, e o baltă mai mare sau un lac mai mic, care conține apă sărată cu proprietăți curative. În momentul de față, din analizele și testele pe care le-am efectuat, este peste ceea ce se întâlnește la Sovata, la Lacul Roșu sau la Bazna. Sper să reușim cumva să valorificăm și să concretizăm acest proiect de care vorbim de foarte mult timp', a declarat Sorin Megheșan.

Institutul de Cercetări Biologice Cluj-Napoca a realizat pentru Primăria Târnăveni un studiu enzimologic la Aluna, remarcând că nămolul de culoare neagră, onctuos, cu o bună plasticitate, prezintă foarte multe caracteristici, printre care și un potențial enzimatic remarcabil.

Astfel, în urma realizării unui sistem de clasificare a lacurilor saline din România, care cuprinde 56 de lacuri, pe baza valorilor indicatorilor enzimatici ai calității nămolurilor, Lacul Aluna se situa între lacul Ștrand de la Turda (care era pe poziția 15) și lacul Techirghiol.

Studiul arată că rezultatele analizelor enzimologice efectuate asupra nămolului din Lacul Aluna arată existența unui potențial enzimatic remarcabil, cu o valoare a indicatorului enzimatic ridicată, dublată de stabilitate și rezerve consistente de nămol sapropelic.

Între cele 56 de lacuri saline din România, care sunt grupate în patru categorii de valoare, Lacul Aluna se situează în prima categorie valorică, între primele 17 lacuri din țară, cu cel mai ridicat potențial enzimatic (IECN) cuprins între 0,655, a Lacului Roșu de la Ocna Șugatag și 0,431 a Lacului Roșu de la Sovata.

Lacul Aluna are aproape 530 de metri pătrați și o adâncime de până la 1 metru.