Proiect pe turism în Târnăveni, după descoperirea unui lac cu un potențial enzimatic apropiat de Ocna Șugatag și Sovata
Primarul Târnăveniului, Sorin Megheșan, a anunțat miercuri, într-o conferință de presă, că municipalitatea lucrează la un proiect de dezvoltare a turismului după ce studiile efectuate au relevat că Lacul Aluna sau Râioasa, cum îi spun localnicii, are un potențial enzimatic apropiat de cel al Lacului Roșu din Ocna Șugatag și a Lacului Roșu din Sovata.

'Discutăm despre un proiect pe turism. Sper să și reușim. În zona Târnăveni există un lac, Lacul Alunei sau Râioasa — cum i se spune popular, e o baltă mai mare sau un lac mai mic, care conține apă sărată cu proprietăți curative. În momentul de față, din analizele și testele pe care le-am efectuat, este peste ceea ce se întâlnește la Sovata, la Lacul Roșu sau la Bazna. Sper să reușim cumva să valorificăm și să concretizăm acest proiect de care vorbim de foarte mult timp', a declarat Sorin Megheșan.

Institutul de Cercetări Biologice Cluj-Napoca a realizat pentru Primăria Târnăveni un studiu enzimologic la Aluna, remarcând că nămolul de culoare neagră, onctuos, cu o bună plasticitate, prezintă foarte multe caracteristici, printre care și un potențial enzimatic remarcabil.

Astfel, în urma realizării unui sistem de clasificare a lacurilor saline din România, care cuprinde 56 de lacuri, pe baza valorilor indicatorilor enzimatici ai calității nămolurilor, Lacul Aluna se situa între lacul Ștrand de la Turda (care era pe poziția 15) și lacul Techirghiol.

Studiul arată că rezultatele analizelor enzimologice efectuate asupra nămolului din Lacul Aluna arată existența unui potențial enzimatic remarcabil, cu o valoare a indicatorului enzimatic ridicată, dublată de stabilitate și rezerve consistente de nămol sapropelic.

Între cele 56 de lacuri saline din România, care sunt grupate în patru categorii de valoare, Lacul Aluna se situează în prima categorie valorică, între primele 17 lacuri din țară, cu cel mai ridicat potențial enzimatic (IECN) cuprins între 0,655, a Lacului Roșu de la Ocna Șugatag și 0,431 a Lacului Roșu de la Sovata.

Lacul Aluna are aproape 530 de metri pătrați și o adâncime de până la 1 metru.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews