ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul a adoptat miercuri o Ordonanță de Urgență prin care amână până în decembrie 2016 aplicarea Legii privind insolvența persoanelor fizice, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

Legea privind procedura insolvenței persoanelor fizice prevede ca orice cetățean aflat în incapacitate de plată a datoriilor, nu din vina sa, să își poată reeșalona datoriile, pe baza unui plan de redresare financiară, pe o perioadă de cinci ani.

Dan Suciu a subliniat că, deși "nu a dorit să amâne aplicarea legii, Guvernul a fost nevoit" să recurgă la această soluție din cauza faptului că etapele procedurale pentru punerea în practică a actului normativ nu au fost parcurse, iar normele metodologice nu au fost gata. "S-a ajuns în această situație deoarece niciunul dintre pașii prevăzuți de lege nu a fost parcurs. (...) Erau termene foarte clare legate de acești pași", a declarat Suciu.

 Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai spus că, la nivelul Executivului, a fost stabilit un plan de acțiune, pentru perioada următoare, astfel încât toți acești pași să fie făcuți, una dintre etape referindu-se la constituirea comisiilor de insolvență, la nivel central, și stabilirea onorariilor pentru administratorii judiciari ai datornicilor.

Prin măsura aprobată de guvern, se asigură timpul necesar pentru procesul de consultare publică asupra normelor de aplicare a legii, iar ulterior, pentru adoptarea lor de către Guvern, se precizează și într-un comunicat de presă.

De asemenea, se prelungește perioada în care Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului are sarcina să înființeze cele 42 de Comisii de insolvență la nivel teritorial și Comisia de insolvență la nivel central, cu scopul de a avea un sistem național care să asigure corectitudinea și transparența în materia insolvenței persoanei fizice. ANPC va organiza concursurile pentru angajarea personalului din cadrul Comisiilor de insolvență și va face demersurile pentru dotarea spațiilor în care vor funcționa Comisiile de insolvență.