ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De trei zile, în online circulă o scrisoare publică adresată lui Klaus Iohannis, prin care Gabriel Andreescu, membru fondator al APADOR-CH, cere grațierea lui Gregorian Bivolaru. Site-ul hotnews.ro publică această misivă, marcând-o cu un [P], de la publicitate (articole publicate contra cost). 

Scrisoarea cu pricina are însă, din punct de vedere legal, fix valoarea reclamei la alifia care te scapă de hemoroizi.  Art. 4. din legea 546/2002 prevede că „cererea de grațiere individuală, împreună cu actele anexate, se adresează Președintelui României și poate fi făcută de: a) persoana condamnată, apărătorul ori reprezentantul legal al acesteia; b) soțul persoanei condamnate, ascendenții, descendenții, frații, surorile ori copiii acestora, precum și de aceleași rude ale soțului persoanei condamnate." 

Gabriel Andreescu nu se înscrie în niciuna din aceste categorii. Gestul său e doar un buzdugan trimis la înaintare, cu rol strict mediatic. 

Condamnat la 6 ani de închisoare pentru relații sexuale cu un minor, Bivolaru a fugit din țară în 2004. Ca printr-un miracol, în februarie anul acestra, el a fost depistat și reținut de autorități în timp ce se afla într-un anticariat din nordul Parisului. Atunci el a declarat, susțin surse din poliție, că „sunt persoane publice care ar putea avea de suferit după extrădarea mea.” 

 La 22 iulie, după ce Curtea Supremă din Franța a decis extrădarea sa, Gregorian Bivolaru a fost adus în țară. O săptămână mai târziu, Gabriel Andreescu a cerut public grațierea liderului MISA. Fără a avea vreo calitate legală și doar în nume personal, pentru că APADOR-CH a anunțat, printr-un comunicat de presă că „se delimitează de scrisoarea publică adresată președintelui României, domnul Klaus Iohannis, prin care un membru fondator al APADOR-CH cere grațierea lui Gregorian Bivolaru”.

Demersul domnului Andreescu are mai multe scopuri. Primul ar fi acela de a-i transmite un mesaj de liniștire gurului ce se află acum într-un arest din România. Al doilea scop este acela de a epuiza în avans energiile și argumentele celor care s-ar putea opune, în spațiul mediatic, unui viitor demers, de această dată legal, pentru grațierea lui Bivolaru. Iar al treilea scop, cu șanse minime de reușită, este de a-i oferi Klaus Iohannis o eventuală acoperire, în cazul în care președintele ar avea de gând să acorde grațierea din oficiu, așa cum prevede art.3 din legea 546/2002.   

„Sunt persoane publice care ar putea avea de suferit după extrădarea mea”, a amenințat Bivolaru. N-a glumit. El știe cel mai bine cum de s-a întâmplat arestarea lui la Paris, după 12 ani în care s-a aflat și în libertate, dar și pe lista „most wanted” a poliției române.