De trei zile, în online circulă o scrisoare publică adresată lui Klaus Iohannis, prin care Gabriel Andreescu, membru fondator al APADOR-CH, cere grațierea lui Gregorian Bivolaru. Site-ul hotnews.ro publică această misivă, marcând-o cu un [P], de la publicitate (articole publicate contra cost). 

Scrisoarea cu pricina are însă, din punct de vedere legal, fix valoarea reclamei la alifia care te scapă de hemoroizi.  Art. 4. din legea 546/2002 prevede că „cererea de grațiere individuală, împreună cu actele anexate, se adresează Președintelui României și poate fi făcută de: a) persoana condamnată, apărătorul ori reprezentantul legal al acesteia; b) soțul persoanei condamnate, ascendenții, descendenții, frații, surorile ori copiii acestora, precum și de aceleași rude ale soțului persoanei condamnate." 

Gabriel Andreescu nu se înscrie în niciuna din aceste categorii. Gestul său e doar un buzdugan trimis la înaintare, cu rol strict mediatic. 

Condamnat la 6 ani de închisoare pentru relații sexuale cu un minor, Bivolaru a fugit din țară în 2004. Ca printr-un miracol, în februarie anul acestra, el a fost depistat și reținut de autorități în timp ce se afla într-un anticariat din nordul Parisului. Atunci el a declarat, susțin surse din poliție, că „sunt persoane publice care ar putea avea de suferit după extrădarea mea.” 

 La 22 iulie, după ce Curtea Supremă din Franța a decis extrădarea sa, Gregorian Bivolaru a fost adus în țară. O săptămână mai târziu, Gabriel Andreescu a cerut public grațierea liderului MISA. Fără a avea vreo calitate legală și doar în nume personal, pentru că APADOR-CH a anunțat, printr-un comunicat de presă că „se delimitează de scrisoarea publică adresată președintelui României, domnul Klaus Iohannis, prin care un membru fondator al APADOR-CH cere grațierea lui Gregorian Bivolaru”.

Demersul domnului Andreescu are mai multe scopuri. Primul ar fi acela de a-i transmite un mesaj de liniștire gurului ce se află acum într-un arest din România. Al doilea scop este acela de a epuiza în avans energiile și argumentele celor care s-ar putea opune, în spațiul mediatic, unui viitor demers, de această dată legal, pentru grațierea lui Bivolaru. Iar al treilea scop, cu șanse minime de reușită, este de a-i oferi Klaus Iohannis o eventuală acoperire, în cazul în care președintele ar avea de gând să acorde grațierea din oficiu, așa cum prevede art.3 din legea 546/2002.   

„Sunt persoane publice care ar putea avea de suferit după extrădarea mea”, a amenințat Bivolaru. N-a glumit. El știe cel mai bine cum de s-a întâmplat arestarea lui la Paris, după 12 ani în care s-a aflat și în libertate, dar și pe lista „most wanted” a poliției române.  Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews