ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Platforma Civică ÎMPREUNĂ și Asociația „România pentru Viață” au organizat la Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” din Buzău pe data de 8 Martie evenimentul intitulat „Femeia și Viața”, cu scopul de a promova importanța femeii și a familiei în ceea ce privește nașterea și educarea copiilor, colaborarea școală-familie, comunicarea și colaborarea între acești factori.

Manifestarea a fost deschisă printr-o introducere despre transmiterea valorilor creștine către generațiile tinere, susținută de Ana Corina Săcrieru, membră fondatoare a Platformei Civice ÎMPREUNĂ, și de o expunere despre problemele cu care se confruntă femeile aflate în criză de sarcină, prezentată de cunoscuta activistă pro-Viață Alexandra Nadane, președinta Asociației „România pentru Viață”. A urmat apoi un spectacol artistic susținuți de tinerii din Asociația Elevilor din Vrancea, dedicat semnificației Zilei Internaționale a Femeii, 8 Martie.

„Menirea femeii și menirea generației mature (de părinți, de bunici sau de oameni maturi în general) este aceea de a TRANSMITE MAI DEPARTE, de a fi sigur că valorile care te-au întemeiat pe tine ca popor pot fi duse în condiții de siguranță mai departe, de către generația următoare. În această misiune intră mai multe aspecte fundamentale: în primul rând, capacitatea de a vedea ce a mai rămas din valorile tale în societatea în care trăiești (LUCIDITATEA). Părintele Arsenie Papacioc a dat una dintre cele mai frumoase definiții ale smereniei: să te vezi pe tine exact așa cum ești, să vezi lucrurile exact așa cum sunt. Degeaba avem impresia despre noi că suntem drept-credincioși, că suntem creștini, că purtăm și declarăm valori milenare, dacă acestea, în ziua de astăzi, în societatea în care trăim, nu sunt în mod real ocrotite.
Dacă o femeie care rămâne însărcinată nu beneficiază imediat de tot sprijinul celor din jurul ei și din partea statului, înseamnă că valoarea VIAȚĂ este ocrotită doar la nivel declarativ în lege. Dacă un copil nu poate fi lăsat să învețe Frumosul potrivit valorilor familiei sale și i se imprimă un aspect de ideologie de gen obligatoriu în educația din ziua de astăzi, înseamnă că valoarea EDUCAȚIE este doar proclamată, nefiind și în mod real și ocrotită. Toate aceste aspecte presupun o luciditate: după trei decenii de libertate, ce a mai rămas din valorile noastre?
Al doilea aspect fundamental este ce mai avem de transmis mai departe? Și al treilea, cel mai important: avem capacitatea de a ne opri din interesul nostru personal, actual, și de a ne preocupa de ceva care nu ține de interesul nostru imediat, ci de transmiterea valorilor pentru ziua de mâine? Sau, dimpotrivă, ni se pare că e mai importantă clipa de față și că e mai puțin importantă clipa de mâine și, atunci, nu avem capacitatea de a ne asuma acest lucru?
Bătrânețea noastră depinde de ceea ce transmitem generațiilor tinere. Deci nu doar viitorul României, ci și al fiecăruia dintre noi. Dacă bătrânețea în care noi ne vom duce ultimii ani din viață va fi una în care se va arunca cu pietre în biserici, înseamnă că n-am transmis nimic, înseamnă că nu ne-am oprit din clipa de față pentru a ne ocupa de clipa de mâine, ca și cum clipa de mâine ar fi mai puțin importantă decât clipa de față.
Despre toate aceste aspecte, care sunt foarte personale, dar care țin și de purtarea noastră ca adevărați creștini în societate, depinde atât viața noastră personală de mâine, cât și viața de mâine a copiilor noștri și viața neamului românesc, pentru aceia dintre noi care mai avem această valoare”, a declarat avocata Ana Corina Săcrieru, în deschiderea evenimentului cultural „Femeia și Viața”.

Prezentarea a fost continuată de Alexandra Nadane care, în calitate de fostă președintă a Asociației „Studenți pentru Viață”, a ajutat foarte multe femei aflate în „criză de sarcină”. În prezent, tânăra voluntară Pro-Viață este coordonatoarea Asociației „România pentru Viață” și a Centrului de Consiliere și Sprijin „Sfânta Alexandra Împărăteasa” pentru femeile însărcinate constrânse de apropiații lor să întrerupă viața copilului pe care îl poartă.
„În lumea de astăzi, multe persoane cunoscute trăiesc doar datorită faptului că cineva a sprijinit-o pe mama care le-a dat naștere, spunându-i un cuvânt de încurajare într-un moment dificil. De ce un asemenea moment se numește „criză de sarcină”? Ei bine, până să se dezvolte Marșul pentru Viață în România ultimilor ani, nu erau prea multe discuții despre problematica avortului la noi în țară. Avortul era considerat mai mult o problemă strict personală a femeii, unde trebuie respectată decizia mamei și nu se poate interveni decât eventual după comiterea lui, cu ajutorul psihologilor sau al preoților. O dată cu dezvoltarea din ultimii ani a Marșului pentru Viață, aceste probleme au ajuns să fie cunoscute dezbătute în spațiul public, ceea ce a dus la apariția anumitor femei care au povestit mărturiile lor: fie femei care au trecut prin trauma avortului și regretă foarte mult acest lucru, chiar și după 15-20 de ani, fie femei care au trecut cu bine printr-o situație de criză de sarcină, au născut copilul și au povestit despre momentele dificile prin care au trecut”, a afirmat Alexandra Nadane.

Evenimentul de la Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” din Buzău face parte dintr-o serie mai amplă de întâlniri naționale în care este conștientizată trauma profundă pe care o trăiesc femeile aflate în criză de sarcină din partea societății românești (familie, instituții ale statului, clinici medicale, canale media), luna martie fiind considerată nu doar începutul primăverii, ci și Luna Pentru Viață în România. Pe data de 23 martie va avea loc anul acesta cea de-a IX-a ediție a Marșul pentru Viață, programat să se desfășoare în peste 500 de localități din România și Republica Moldova. Fenomenul avortului este cauza dramatică a morții a peste 42 de milioane de ființe umane care nu au avut șansa să fie născute în anul 2018. Conform unor date statistice expuse într-un comunicat anterior, din 1958 până astăzi, numărul aproximativ al avorturilor operate în România depășește 22 de milioane. În anul 1990, în țara noastră s-au născut doar 25% dintre copiii care erau în viața intra-uterină la acea dată.

„Ne adresăm dumneavoastră, femei însărcinate care sunteți presate să faceți avort: nu vă lăsați cuprinse de frică! Dragostea învinge frica – dragostea copilului vă va da putere. Fiecare copil este unic și are un drum unic spre care a fost chemat de Dumnezeu. Dați-i copilului vostru nenăscut șansa să îl descopere!
Marșul pentru viață este apolitic, neconfesional, nu susținem nicio violență împotriva femeii și nu solicităm interzicerea legală a avortului. Organizatorii locali sunt independenți unii de alții. Să exprimăm dragostea pentru fiecare dintre copiii nenăscuți, să celebrăm unicitatea lor la Marșul pentru viață „Unic din prima secundă”, în 23 martie! Veniți alături de noi!”, se arată într-un comunicat pe site-ul organizatorilor Marșului pentru Viață 2019.