ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că pe unii îi deranjează că au fost alocați trei milioane de euro din bugetul Capitalei pentru Catedrala Națională, în timp ce anul trecut au rămas necheltuiți 200 de milioane de euro, iar alți 10 milioane de euro au fost alocați unor case de avocatură "alese pe sprânceană", în condițiile în care Primăria are o Direcție juridică "foarte bine dotată".

 Gabriela Firea a explicat că Primăria Capitalei a acordat 15 milioane de lei pentru construirea Catedralei Națională, în condițiile în care Patriarhia avea nevoie de 60 de milioane de lei. Ea a precizat că nu a reușit să îi convingă pe toți consilierii să voteze în favoarea acestei hotărâri, deși a invocat argumentul național.

"În legătură cu Catedrala, nici când am venit cu argumentul că acest obiectiv este inclus în proiectul «România 100» - în decembrie 2018 se împlinesc 100 de ani de la crearea statului national român modern și este normal să avem și noi o mică contribuție pentru finalizarea acestui obiectiv - nici măcar acest argument, dacă vreți, național, de românism, de bucurie că poți aduce o contribuție cât de mică și o recunoștință pentru toate eforturile înaintașilor noștri, nici măcar acest argument nu a stat în picioare”, a spus Gabriela Firea la Antena 3.

Ea a dat exemplul consilierilor Uniunii Salvați Bucureștiul, care s-ar fi opus pentru că au o atitudine de ONG. "USB merge pe ideea de ONG și se opune oricărui proiect”, a mai spus Firea.

Primarul Bucureștiului a adăugat că, până acum, Primăria a acordat în total 26 de milioane de lei pentru Catedrala Națională.

"Nu doar Primăria Capitalei a dat bani, au dat și primării din țară și consilii județene, a fost o contribuție națională, dar Catedrala se află pe teritoriul Bucureștiului, mai mulți bucureșteni vor veni la Catedrală și străini care ne vor vizita. În total 26 de milioane din bugetul Primăriei Capitalei au mers către Catedrala Mântuirii Neamului, oricum necesarul Patriarhiei era de 60 de milioane de lei și am acordat doar 15, adică aproximativ trei milioane de euro", a precizat Gabriela Firea.

Edilul Capitalei a mai spus că s-a ajuns la această sumă pentru că trebuie ținut cont și de celelalte cheltuieli.

"Am auzit o discuție total falsă, că ne îngrijim de biserici, și nu de spitale. Într-o lună și jumătate au plecat 20 de milioane de euro către spitale și teatre", a declarat Firea.

Ea a mai spus că domeniul sanitar este o prioritate și că așteaptă ca managerii celor 19 spitale din București să îi prezinte un inventar cu toate necesitățile.

"Prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București am solicitat tuturor managerilor de spitale să ne prezinte un inventar cu toate necesitățile, toate dotările, aparaturile, tot ceea ce este nevoie pentru ca cele 19 spitale din Capitală să arate la nivel european. Aștept acest inventar, unii manageri au fost în concediu și nu au reușit să transmită toate datele și vă garantez că pentru mine este o prioritate domeniul sanitar, iar spitalele Capitalei, care sunt în administrarea noastră, vor arăta așa cum se spune, ca afară", a declarat Gabriela Firea.

Ea a mai arătat că investițiile în spitale nu exclud alocarea unor sume pentru finalizarea Catedralei Naționale și a precizat că anul trecut au rămas necheltuiți 200 de milioane de euro din bugetul Capitalei.

"Asta nu înseamnă că în paralel nu poate fi acordată o sumă, repet mică, comparativ cu bugetul Capitalei, pentru finalizarea Catedralei Mântuirii Neamului. Anul trecut au rămas în vistieria Primăriei Capitalei 200 de milioane de euro pentru că nu au fost în stare să cheltuie acești bani deoarece trebuie proiecte, trebuie să respecți toată birocrația care este valabilă și în România și în Occident, proiecte tehnice, caiete de sarcini, studii de fezabilitate, să urmărești proiectele, au rămas necheltuiți bani foarte mulți, care ar fi însemnat dezvoltare pentru București, rezolvarea problemei traficului, rezolvarea absenței parcărilor, fluidizării traficului, dotărilor din spitale. Eu nu îmi propun să fiu un primar general care nu face nimic de teamă să nu fie criticat și care să rămână cu aproximativ 200 de milioane de euro în vistierie. Prefer să îi cheltuim legal și eficient în toate domeniile", a spus Firea.

Primarul general a mai arătat că, tot anul trecut, Primăria Capitalei a alocat 10 de milioane de euro pentru cinci case de avocatură, în condițiile în care are juriști angajați, și cinci milioane de euro pentru dezinsecție și deratizare, care se pot face "cu mult mai multe zerouri din coadă tăiate".

"Deși există un departament foarte bine dotat, o direcție juridică, se cheltuie 10 milioane de euro pentru cinci case de avocatură care să reprezinte Primăria Capitalei, deci ne deranjează trei milioane de euro care merg către Catedrala Mântuirii Neamului, care este a noastră a tuturor, este de utilitate publică, nu pleacă nimeni cu Catedrala în spate, nu pune lacătul pe ea nici Patriarhia Română, nici Ministerul Culturii, nici Secretariatul de Stat pentru Culte, nici Guvernul, nici Primăria Capitalei, va fi un bun național și va dăinui peste veacuri, dar s-au alocat fără nicio ezitare și fără nicio emoție 10 milioane de euro doar într-un an pentru case de avocatură alese bineînțeles pe sprânceană, că nu cred că orice casă avocatură are acces la contractele cu Primăria Capitalei, repet, având juriști angajați, cinci milioane de euro pentru dezinsecție și deratizare - se realiza așa cum știți, superficial, această licitație este blocată - și am demonstrat acum că se poate face dezinsecție și deratizare cu mult mai puțin, cu mult mai multe zerouri din coadă tăiate, din surse proprii, prin Centrul de Protecție a Plantelor și cu sprijinul sectoarelor", a declarat Gabriela Firea.