ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Licitaţia pentru cumpărarea de testere pentru depistarea tuberculozei a fost direcţionată către o anumită firmă, în detrimentul pacienţilor, conform unei anchete Digi24.ro.

Ştefan Răduţ, 29 de ani, fost bolnav de tuberculoză: „Mi-a fost afectat auzul şi acum trebuie să port aparate auditive ca să pot să înţeleg. (...) Depresie şi anxietate. După un an şi ceva de la tratament, am avut un fel de hepatită toxică. Ficatul se încarcase foarte tare şi nu mai putea sa proceseze substanţele astea şi a trebuit să fac un alt tratament şi pentru ficat”.

Tudor, 23 de ani, bolnav de tuberculoză: „13 pastile, plus o injecţie, kanamicină, una pe zi. Toate medicamentele injectabile pentru tuberculoză afectează auzul şi rinichii”. Tudor şi Ştefan sunt doi bolnavi de TBC. Anual, alţi 15.000 de români îngroaşă listele celor diagnosticaţi cu tuberculoză. Tudor are 23 de ani şi a aflat anul trecut de boală.

Tudor: „Timp de două luni am luat, să spun, vreo 700 de pastile degeaba”.

După 30 zile i s-au administrat medicamente mai puternice, care să distrugă bacilul rezistent la primul tratament. Tudor avea tuberculoză multidrog rezistentă. Șapte luni, Tudor a luat zilnic 13 pastile şi a făcut şi câte o injecţie cu kanamicină. Nu l-au însănătoşit încă, ba mai mult... i-au provocat şi alte afecţiuni. Ştefan Răduţ are 29 de ani şi s-a luptat cu boala mai bine de doi ani. Ca şi Tudor, a aflat după două luni de tratament standard că are tuberculoză multidrog rezistentă. În doi ani, Ştefan a înghiţit peste 12.000 de pastile cu reacţii adverse.

Ştefan se consideră norocos. El a reuşit să se vindece, dar a rămas cu sechele, arată digi24.ro.

Peste 1.000 de români mor anual de tuberculoză

Silvia Asandi, director Romanian Angel Appeal: „Vorbim despre aproximativ 30.000 de persoane care trăiesc cu tuberculoză în România (...), între 15.000 şi 16.000 de persoane care se diagnostichează anual şi peste 1.000-1.100 de persoane care mor anual în România datorită tuberculozei”.

Nimeni nu cunoştea numărul bolnavilor de TBC. Situaţia s-a agravat în ultimii 25 de ani. Până în 2002, atunci când autorităţile au lansat programul naţional, nimeni nu ştia numărul exact al bolnavilor. În ultimii 10 ani, numărul bolnavilor s-a înjumătăţit.

În alte ţări, în urma investigaţiilor, medicul ştie ce tratament exact sa îi administreze pacientului la două ore de la prima testare. În şase luni, acesta se vindecă. În România, până acum un an, diagnosticarea dura câteva săptămâni. Până atunci, tratamentul era administrat după inspiraţia medicului. Dacă bolnavul avea o forma uşoară se putea vindeca în șase luni sau un an. Dacă TBC-ul era multidrog rezistent, situaţia se complica. Pacientul avea nevoie de un set complet de analize pentru stabilirea exactă a medicamentului potrivit pentru bacilul rezistent.

Bani de 23 de ori mai mulți pentru testere mai puțin performante

În martie 2015, Institutul Marius Nasta, cel care managerizează programul naţional de control al tuberculozei, organizează o licitaţie publică pentru cumpărarea de testere pentru aparatele de depistare a tuberculozei. Din caietul de sarcini, rezultă că institutul va cumpără de 3 milioane de euro testere pentru aparatul mai puţin performant, Versatrek. Pentru testerul Versatrek, institutul e dispus să plătească de 23 de ori mai mult decât pentru testerele MGIT, care oferă informaţii complete pentru cele mai grave forme de TBC.

Dr. Gilda Popescu, manager Programul Național de Control al Tuberculozei: „S-a făcut pe baza fundamentării judeţelor care au solicitat.

Reporter: Testerul pentru Versatrek e mult mai scump decât cel pentru MGIT.

Dr. Gilda Popescu: Da... nu ştiu să vă spun exact cât a fost, dar pot să vă dau cererile din ţară. Nici nu ştiu dacă este de 23 de ori sau... O să analizăm.

Reporter: Se vede în caietul de sarcini.

Dr. Gilda Popescu: Ofertele au fost pe SEAP. Deci, putea oricine să facă o altă ofertă. Nu era vina noastră”.

Reporter: Dumneavoastră sunteţi unica firmă care importă acest aparat în România?

Cătălin Hideg, patron Sanimed Internaţional: Da. Suntem distribuitorii autorizaţi ai firmei Versatrek în România.

Asta înseamnă că, deşi a fost organizată o licitaţie, singura firmă care putea oferi testerele pentru aparatele Versatrek este Sanimed.

Reporter: Testerele Versatrek de la cine urmează a fi cumpărate?

Dr. Gilda Popescu, manager Programul Naţional de Control al Tuberculozei: Ăăăă... cine s-a făcut... pe SEAP. Aşteptăm cereri de oferte din partea oricăruia are... oricare distribuitor care are astfel de... Pentru aparatul pe care îl avem aici în institut s-a obţinut de la Sanimed.

Off-shore-ul din Cipru care are grijă de TBC-ul României. Firma Sanimed îl are ca acţionar majoritar pe Catalin Hideg, cu 80%. Restul acţiunilor sunt deţinute de un off-shore din Cipru, A.M. Biotechnology Services LTD. În perioada 2010 - 2013, Sanimed a avut cifre de afaceri de 8 milioane de euro. Patronul firmei Sanimed a încercat în 2012 să intre în parlament pe listele PP-DD, dar nu a reuşit. El recunoaşte că aparatul Versatrek nu ofera informaţii complete cu privire la formele grave de TBC.

CAMERA ASCUNSĂ!

Cătălin Hideg, patron Sanimed Internaţional: „Pentru prima grupă şi încă patru antibiotice din grupa a doua. (...) Nu are încă toată linia completă, pentru că este un aparat mai nou.

Reporter: E adevărat că testul la MGIT acoperă întreaga aria de...

Cătălin Hideg: Da, dar ei nu au nici o presiune asupra profitului. Pentru că ei n-au dat echipamente pe bani. Ei au primit banii pe ele. Eu la un moment dat, în timp, în patru ani, trebuie şi eu să-mi scot şi eu această marjă. Eu am investit 600.000 de euro şi nu am cum să mi-i scot, dacă pun preţul 2 lei. Nu te lega de o prostie, că am eu 5 milioane de euro şi ăla are 2 lei. Vrei să zgârmi? Zgârmă, dar nu aşa. Zgârmă-l pe domnul ministru de ce ne-a dat două milioane de euro?”.

Cătălin Hiden, patron Sanimed Internaţional: „Dumneavoastră faceţi o anchetă despre preţuri sau vă interesează rahatul de tuberculoză din România? Omule, tu nu ştii de ce te legi, mă. Tu leagă-te, mă, de problemele adevărate ale României, nu te lega că am câştigat eu 5 milioane”.

Ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a refuzat să comenteze situaţia contractelelor pentru testere TBC.