ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 13:09 Sorin Ovidiu Vântu a comentat pe facebook situația generalului Florian Coldea și dezvăluirile lui Sebastian Ghiță.

„Un perete alb în spate, un birou în față, doi ochi mici și-o frunte înaltă la mijloc
Ghiță, evadatul din cocină chiar în ziua de ignat grohăie cu o voce de scapete autodenunț după autodenunț, pe principiul malgaș – mor cu voi de gât. Televiziuni în delir, ratinguri feerice, jurnaliști și comentatori apoplectici transformă grohăiturile personajului în trâmbițe ale judecății de apoi pentru „ticăloșii” care au cutezat nu doar să închidă țuțuroiul cu bani de la buget, ci, lucru extrem de grav, să atenteze la libertatea lui.

Băi, generație, Ghiță nu este un personaj pozitiv. Iar Sistemul nu înseamnă Coldea și Kövesi, ci înseamnă mult mai mult și este construit și condus de marii noștri parteneri transatlantici și implementat în România prin intermediul minunatului nostru fost președinte, Traian Băsescu, care a cedat suveranitatea țării pentru câteva chile de whisky și protecție americană acordată prețioasei sale persoane.

Despre ce înseamnă acest Sistem puteți citi din materialele de început ale paginii mele de blog și veți vedea că schimbarea lui Coldea nu va avea nicio însemnătate în continuarea funcționării mecanismelor de vasalitate față de prietenii noștri americani”, a scris fostul patron al Realitatea TV pe blog.

 

ACTUALIZARE 13 ianuarie 12:20 Purtătorul de cuvânt al Președinției, Mădălina Dobrovolschi, a anunțat că ieri, Klaus Iohannis l-a chemat la Cotroceni pe generalul Florian Coldea.

„Confirm faptul că președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a chemat la Palatul Cotroceni pe domnul Florian Coldea. A existat o astfel de discuție. Nu am informații în legătură cu conținutul acestei discuții. Acestea sunt singurele comentarii pe care le voi face în legătură cu acest subiect”, a declarat purtătorul de cuvânt.


Întrebată cum vede președintele Iohannis dezvăluirile apărute în spațiul public, Dobrovolschi a răspuns că Administrația Prezidențială nu face comentarii decât privind „lucruri oficiale”.

„Atunci când există speculații, discuții, lucruri de genul acesta, de la nivelul Administrației Prezidențiale nu există comentarii. Vorbim despre lucruri oficiale, lucruri care pot fi confirmate public și care sunt comunicate publice”, a spus purtătorul de cuvânt.  

ACTUALIZARE 19:25 Sorin Roșca Stănescu a declarat că decizia îndepărtării lui Florin Coldea din SRI a venit din afara țării.

„Decizia de a-l demite pe Coldea a venit din afara țării. A venit de la partenerul nostru. Mi-e teamă să nu ne trimită un Coldea 2. Acest lucru mi se pare foarte foarte grav”, spus Sorin Roșca Stănescu la Antena 3.

 Știre inițială

Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a dispus constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor încălcări ale legii sau deontologiei profesionale de către Florian Coldea. 

Generalul Florian Coldea a fost pus la dispoziția directorului, potrivit prevederilor legale, iar atribuțiile sale au fost preluat de directorul SRI, Eduard Hellvig, potrivit unui comunicat al SRI.

Iată comunicatul integral al SRI:


„În urma informațiilor apărute în spațiul public referitoare la domnul general-locotenent Florian Coldea și care au fost supuse unor verificări preliminare,  directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a dispus, conform procedurilor, constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor încălcări ale legii sau deontologiei profesionale. În acest sens, până la finalizarea verificărilor, domnul general-locotenent Florian Coldea este pus la dispoziția Directorului, potrivit prevederilor legale, iar atribuțiile funcției de prim-adjunct al Serviciului Român de Informații vor fi preluate de către Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig. Sunt analizate toate circumstanțele prezentate public, precum și documentele puse la dispoziție de general-locotenent Florian Coldea. Precizăm că SRI a dezvoltat mecanisme interne de investigare a oricăror indicii cu privire la încălcări ale legii ori a cadrului normativ intern, pe baza unei metodologii și proceduri validate în timp. Structuri interne specializate și subordonate directorului instituției întreprind, ori de câte ori situația o impune, măsuri complexe de verificare a informațiilor cu privire la posibile încălcări ale legii ori a ordinelor și regulamentelor militare și, ulterior, adoptă măsurile adecvate.

Instituția noastră apreciază ca deosebit de important principiul legalității, care guvernează întreaga activitate a Serviciului, ca fiind o garanție a respectării drepturilor omului și a reputației cadrelor instituției. Ne reafirmăm determinarea de a menține standardele de profesionalism pe care sunt construite alianțele din care SRI face parte alături de servicii partenere din state cu tradiție și democrații consolidate. Reiterăm faptul că Serviciul Român de Informații își îndeplinește misiunile cu bună credință, în interesul securității naționale și a cetățenilor români.”, se arată în comunicatul transmis de SRI.

General-locotenent Florian Coldea a fost numit prim-adjunct al directorului SRI la data de 27 iulie 2005, se arată pe site-ul Serviciului Român de Informații.


În anul 2008 i-a fost acordat gradul de general de brigadă, în anul 2012 a fost înaintat în gradul de general-maior, iar în anul 2014 a fost înaintat în gradul de general-locotenent.

Anterior numirii în funcția de prim-adjunct al directorului SRI, a deținut diferite funcții de conducere în cadrul Inspectoratului pentru Prevenirea și Combaterea Terorismului din Serviciul Român de Informații.

În anul 2010 a obținut titlul științific de doctor în domeniul Științe militare – Informații la Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul".

Numele lui Florian Coldea ocupă un loc central în dezvăluirile făcute de Sebastian Ghiță.

Cel mai recent, Sebastian Ghiță a dezvăluit că a fost în vacanță cu Florian Coldea în insulele Seychelles, adăugând că la întoarcere s-a întâlnit cu Dan Andronic, iar acesta poate confirma.

Totodată, Ghiță a arătat că "binomul" Coldea - Kovesi îl are "prizonier" pe președintele Klaus Iohannis, aflat sub amenințarea unor dosare penale atât pe numele său, cât și al soției sale, Carmen Iohannis.

Anterior, numele lui Florian Coldea fost legat de „binom”, în contextul în care acesta ar fi dictat cursul unor anchete penale și sentințe judecătorești.