ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Românii au protestat marți în fața Palatului Victoria în semn de solidarizare cu medicul Camelia Smicală, ai cărei copii au fost luați de statul finlandez.

De exact un an, Maria, de 10 ani, și Mihai, de 11 ani, sunt separați în centre de plasament diferite și nimeni nu poate lua legătura cu ei.

Printre cei care au protestat s-au aflat și medicul Alina Carp împreună cu Anca Paliu Dragu, fost ministru al Finanțelor Publice în Guvernul Cioloș.

„Am venit aici să o susțin pe mama, medicul și cetățeanul român Camelia Smicală, pentru că m-a impresionat foarte mult ceea ce i s-a întâmplat. Am citit despre cazul ei și despre multe altele – în decursul anilor am urmărit mai multe cazuri similare în care copiii au fost luați de la părinții lor și dați spre adopție sau duși în orfelinate pentru motive absolut puerile și fără sens. Nu comentez cazuri în care trebuie să fie luați pentru că sunt violențe și pentru că viața și sănătatea copiilor este pusă în pericol. Însă în situația în care copiii sunt luați de la mama lor pentru că au un atașament prea mare față de mamă sau sunt luați pentru alte motive, absolut stupide, cum ar fi că i-a scos dintele că se mișca sau pentru că un copil a fost hrănit cu degetele sau pentru că părintele a dormit în același pat cu copilul. Astea sunt motive serioase, oameni buni? În ce lume trăim dacă îi separăm de părinții lor? De ce să-i distrugem fizic și psihic până la urmă? Sunt copii care în urma acestui lucru ajung la sinucidere și sunt cazuri documentate. Chiar am scris – acum un an sau doi în cazul Botnariu – m-am documentat atunci și am găsit o grămadă de articole. De exemplu, în cazul Suediei, în final și-a cerut scuze pentru faptele pe care le-a comis pentru că acești copii au crescut mari, au devenit adulți și au dat statul în judecată.  (…) Unii dintre ei au murit, părinții au fost distruși, familiile au fost dezbinate… Pentru asta am venit aici, pentru că nu vreau să se întâmple acest lucru, am și eu doi copii, fetiță și băiat și nu mă pot gândi că mi s-ar putea întâmpla și mie. (…) Camelia Smicală este cetățean român, ca și mine și sper ca autoritatea statului să intervină și în această situație”, a spus Alina Carp.

Fostul ministru Anca Dragu crede că o implicare mai mare a autorităților ar putea rezolva problema. 

„Am venit alături de o bună prietenă care este  luptătoare activă în această poveste absolut tristă. Dorim eliberarea acestor copii, dorim ca acești copii să crească alături de mama lor și nu vedem de ce este o infracțiune ca un copil să își iubească mama și să fie apropiat de mama lui.

Totul este ca autoritățile finlandeze să fie deschise și să poarte un dialog corect și echitabil cu reprezentanții statului român, avem deja parlamentari care au fost deja în Finlanda și au încercat să discute cu dumnealor, sunt oficiali de la nivelul ministerelor – deci mai multă deschidere din partea autorităților ar putea rezolva foarte simplu acest caz care pare a fi o serie de abuzuri și erori”,
a adăugat Anca Dragu.