ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Joe Wippl, fost ofițer CIA, cu o carieră de peste 30 de ani în serviciile secrete americane, în prezent profesor la Boston University, a participat la o conferință în România unde a vorbit despre securitatea globală, dar și despre vulnerabilitățile cu care se confruntă, în această perioadă, regiunea Mării Negre și România.

Într-un interviu acordat agenției de presă News.ro, Wippl face o analiză la rece a mediului actual de securitate din regiune și în special din România, cu argumente despre actorii implicați în condiționarea fenomenelor politice, diplomatice, economice, sociale, culturale, militare, și informaționale. Una dintre vulnerabilitățile cu care se confruntă țara noastră este "exodul creierelor".

"Cred că securitatea în această regiune, în linii mari, este destul de bună. Cred că aveți un mediu de securitate destul de bun. Sunteți acum membri în NATO și în Uniunea Europeană. Așa că sunt de părere că, în general, sunteți într-un context de securitate bun. Dar nu e perfect. Fără îndoială, vedem că rușii vor continua să încerce să tatoneze și să dividă Uniunea Europeană și granițele sale estice. În regiune, cea mai mare problemă, de fapt sunt două probleme, dar numărul unu este Ucraina. Și un pic Moldova, unde sunt conflicte înghețate. Și a doua problemă este cea a imigrației. Posibilitatea ca un aflux major de imigranți să vină din Orientul Mijlociu", a spus Joe Wippl pentru sursa citată.

Fostul director adjunct de resurse umane în Directoratul de Operațiuni al CIA a vorbit și despre principalele vulnerabilități cu care se confruntă România.

"Ar trebui continuat progresul economic, lupta împotriva corupției, continuarea relațiilor de membru în Uniunea Europeană și în NATO și cred că ar trebui continuată dezvoltarea educației. Cred că există un exod al creierelor din România către vest și trebuie să vă țineți oamenii buni aici în România atât cât puteți. Aceasta este o parte aproape naturală. Cred că, evident, pierdeți unii oameni  din cauza oportunităților din cealaltă parte a lumii", a mai spus Joe Wippl.