ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ion Cristoiu a realizat un interviu în două părți cu fostul Principe Nicolae, în care acesta încercat să clarifice multe dintre nedumeririle legate de excluderea sa de la succesiune și de retragerea titlului, dar în care a vorbit și despre relațiile sale actuale cu Casa Regală și cu Regele Mihai. 

Spicuim din interviu:

Ion Cristoiu: În presa noastră s-a dat știrea că ați fost în Elveția să-l vedeți pe Bunicul grav bolnav. Așa e? Dacă da spuneți mai mult despre acest moment. Au venit și alți membri ai Familiei Regale?

Fostul Principe Nicolae: De ceva vreme au tot circulat ȋn presă multe zvonuri despre mine și am sesizat că au apărut și mai multe conturi cu numele meu pe platformele de socializare. Aici s-au făcut presupuneri despre ceea ce s-a ȋntâmplat ȋn viața mea ȋn ultimul an și despre modul ȋn care ar fi decurs relația mea cu Regele după retragerea titlului. Ce vă pot spune cu exactitate este faptul că nu am reușit să-mi ȋntâlnesc bunicul la ȋnceputul anului, atunci când am făcut o călătorie ȋn Elveția tocmai pentru a-l vedea, deoarece nu mi s-a permis.

Zvonurile își au cauza în lipsa de transparență care definește acest moment. Nu credeți că era nevoie de mai multe explicații din partea Casei Regale? Mai ales că ulterior au apărut declarații potrivit cărora Excluderea a avut loc cu asentimentul dvs.

Nu mă pot pronunța ȋn numele Casei Regale, deoarece a fost decizia și strategia lor, dar pot spune că revocarea titlului meu a fost la fel de mult o surpriză pentru mine cât a fost și pentru public. Nu a existat niciodată o discuție ȋntre mine și Rege pe această temă ȋnainte de a mă exclude din succesiune și de a-mi revoca titlul. Mi s-a cerut să mă ȋntorc din vacanță și ȋn dimineața zilei de 10 august am aflat ce se discutase și se hotărâse cu 10 zile ȋnainte, ȋn absența mea. După cum am mai spus, hotărârea de a-mi revoca titlul și de a mă exclude din linia de succesiune fusese luată deja. Nu a contat dacă eu sunt de acord cu această decizie sau nu.

Ce a schimbat în viața dumneavoastră momentul 10 august 2015?

Sunt foarte norocos că am prieteni care mi-au fost alături, continuă să-mi fie alături și care mi-au oferit ajutorul ȋn momentul respectiv, când viața mea s-a schimbat total. Schimbările au presupus luarea unor decizii cu privire la un loc de muncă, un loc ȋn care să trăiesc, unde să pot munci, unde să ȋmi pot desfășura viața mai departe, și unde pot avea o viață socială normală, firească. Nu mi-e rușine să recunosc că evenimentele au avut un impact emoțional asupra mea și a sănătății mele ȋntrucât tot ceea ce am creat sau am făcut ca principe a fost cu mult devotament, multă implicare și dăruire.

Înainte sau după decizia de excludere ați stat de vorbă cu Bunicul? Dar mama dvs. a stat de vorbă?

Până ȋn septembrie 2015 când a fost aniversarea de 90 de ani a bunicii, nu ȋl mai văzusem pe Rege de aproape un an. Atunci a fost și ultima dată când mi-am văzut familia. A fost un moment cu o ȋncărcătură emoțională deosebită, am discutat cu bunicul despre viață, istorie, mașini, așa cum făceam noi mereu. Desigur, la un moment dat a izvorât o discuție referitoare la ce se ȋntâmplase ȋn august, ȋnsă a fost foarte vagă și succintă. Referitor la mama mea și la restul familiei regale, ȋn prezent relațiile sunt foarte reci.

Potrivit Documentului din 10 august 2015, „Alteța Sa Regală Principesa Elenă, mama lui Nicolae, a primit înștiințarea acestei decizii, printr-o scrisoare personală trimisă de Majestatea Sa Regele.” De ce nu vi s-a adresat dvs Scrisoarea?

Este una din multele ȋntrebări la care eu ȋnsumi nu mi-am putut răspunde.

Scrisoarea afirmă la un moment dat că „Păstrând aceeași afecțiune nepotului său, Regele Mihai nădăjduiește că Nicolae va găsi, în anii viitori, un fel potrivit de a-și servi idealurile și de a folosi calitățile cu care Dumnezeu l-a înzestrat.” Înțeleg că e o nemulțumire față de felul în care vă serviți azi idealurile și vă folosiți calitățile. Observând că Regele nădăjduiește să vă îndreptăți, permiteți-mi să vă întreb: Dumneavoastră ce lucruri ați înțeles că trebuie să le îndreptați? Și dacă ați înțeles, ați început să vă îndreptați?

Am auzit numeroase zvonuri referitoare la comportamentul meu, zvonuri neȋnsoțite de fapte concrete. Nu pot fi tras la răspundere pe baza unor zvonuri și nici nu mă pot ȋndrepta dacă nu știu unde greșesc. Cu toate acestea, m-am străduit mereu să-mi asum titlul și responsabilitățile care vin odată cu el și mi-am dorit constant să inițiez și să promovez acțiuni benefice pentru România și ȋn special pentru generația mea.

Există posibilitatea ca o parte a inițiativelor mele să nu fi fost neapărat ȋn concordanță cu așteptările, ȋnsă atâta vreme cât nu a existat o opinie clară referitoare la ceea ce a fost corect sau mai puțin corect, nu aș putea preciza mai multe lucruri cu privire la acest aspect.

Sunt nedumerit de sursa informațiilor neadevărate care a stat la baza deciziei comunicate prin acea scrisoare. La aniversarea mea din luna aprilie au fost spuse multe cuvinte frumoase la adresa mea de către mătușa mea, cuvinte care ȋn august păreau că nu ar fi existat.

Ȋn general, dacă cineva nu se ridică la ȋnălțimea așteptărilor când vine vorba de un job, este la un moment dat de așteptat să piardă job-ul respectiv. Ȋn cazul meu, nu a existat o explicație concretă cu privire la cum a fost percepută activitatea mea ȋn domeniul social și cultural, iar pe deasupra mi-am ‘pierdut’ și familia sau ceea ce credeam că ȋmi este familie, lucrul care mi se pare a fi cel mai grav ȋn situația dată.

Cât de tare v-a afectat acest moment și de ce? Pentru că erați exclus din Casa Regală sau pentru că Bunicul e nemulțumit de dvs? Dar mama, ea a fost afectată?

Am fost și ȋncă sunt foarte afectat pentru că nu mi s-a oferit ȋndrumarea de care am avut atât de multă nevoie la momentul respectiv. Simt că am reprezentat România și familia mea cu demintate și cu cele mai bune intenții. După cum am spus anterior, acum, relațiile cu ȋntreaga familie sunt reci, inclusiv cu mama mea, deci nu mă pot pronunța ȋn privința ei.

CITEȘTE tot INTERVIUL AICI