ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dacă ar trebui să exprimăm cu un singur cuvânt atmosfera generală în care au loc evenimentele actuale, acest cuvânt ar fi Frica.
 
Cei mai mulți dintre noi sunt stăpâniți de frica de coronavirus iar  celor foarte puțini, care și-au mai păstrat capul pe umeri, le este frică de spaima celorlalți și consecințele ei  destabilizatoare. Din orice lumină am privi lucrurile, intensitatea fricii este prea puțin corelată cu gravitatea adevăratelor riscuri. Frica de coronavirus nu este generată de  jos în sus, nu provine dintr-o experiență trăită direct de omul de pe stradă. Cutremurul din 1977  a fost o experiență traumatică REALĂ,  nicidecum  un simulacru pe care îl putem foarte bine descrie în termenii lui Jacques Baudrillard. Catastrofismul actual  este indus  de o propagandă oficială deșănțată diseminată prin intermediul  mass mediei globale. Rolul mass mediei în actuala criză este să creeze  o hiper-realitate detașată de lumea reală în care propaganda fricii să funcționeze cu succes. Ce-și propune această propagandă ?

Odată ce  ne plasăm în hiperrealitate,  realitatea este înlocuită de ideologie. Să nu uităm că ideologia înseamnă putere iar  puterea, și ea un simulacru,  derivă din  echivalarea realității cu adevărul. În cazul așa numitei pandemii, statisticile, comunicatele oficiale bazate pe ,,date”, opiniile experților aleși pe sprânceană reprezintă materializarea adevărului. Un adevăr tehnic. Nu s-ar fi putut creea acest haos controlat  dacă masele nu ar fi avut încredere totală în medicina alopată  ca  singura salvatoare și deținătoarea adevărului suprem. Masele nu sunt îngrijorate de mijloacele coercitive ale  noii ordini securitar-terapeutice, ci de incapacitatea temporară a tehnologiei de a găsi o soluție tehnică finală.  Încă din 2018, doctorul Sanjay Gupta, șeful de la CNN al corespondenților pe probleme de medicină,  ne avertiza  „The Big One is coming and it’s going to be a flu pandemic…With pandemic flu, we cannot rely on our ability to fight. A vaccine is our only real hope.” ( Vine Marea Grozăvie și va fi o pandemie de gripă. În cazul pandemiei de gripă, nu ne putem baza pe capacitatea trupului nostru de a lupta. Un vaccin este singura noastră speranță.)

Ideologia fricii încurajează dependența oamenilor de ,,tehnicieni” și autoritățile statului dar se pronunță vehement împotriva relațiilor de interdependență, ,,față către față’’ care constituie adevăratul liant social. Rețelele informale de sprijin, bazate pe relații interpersonale, sunt supuse unui atac constant. În actuala criza,  observăm cum este  bombardată sistematic comunitatea creștină, principala formă de mediere între individul izolat și instituțiile abstracte ale statului. Relațiile interpersonale devin inerent distructive, purtătoare de viruși ucigași. Carantinizarea populației creează un climat de suspiciune generalizată fiind  un mijloc eficace de a priva pe individ de  o sursă naturală de sprijin. Odată ce relațiile interpersonale sunt incriminate drept purtătoare de moarte,  individul izolat se găsește  descoperit în fața presiunilor și pericolelor din lume. Reacția sa este un profund sentiment de confuzie, vulnerabilitate și neputință. Propaganda, deși cere acțiuni urgente, încurajează o atmosferă de teamă paralizantă lansând în permanență mesaje de  tipul ,,worst-case scenario”. 

In aceste zile, în numele siguranței și confortului se consolidează totalitarismul tehnologic al societății globale. Se pre-adaptează populația globului la o lume de sclavie transumană. Orice considerente religioase (,,extra-tehnice”) care s-ar opune satisfacerii necesităților medicale  sunt  denunțate cu mânie proletară. Cei care au frică de viruși caută  garanții institutionale  împotriva contaminării; cei care au frică de spaima  maselor caută garanții împotriva cooptării. Nu există însă garanții împotriva cooptării în noua ordine securitar-terapeutică. Totul poate fi cooptat, inclusiv Biserica chemată astăzi să respecte protocolul igenist. 

Iată de ce nu ne mai permitem să rămânem creștini ,,căldicei’’. Trebuie să-l mărturisim pe Domnul Nostru Iisus Hristos într-un spirit eroic și luptător. El nu s-a întrupat să ne protejeze de virușii unei gripe, ci pentru a-l distruge pe Diavol și a ne elibera din captivitatea morții. Dacă ți-e frică de moarte, ești clientul Necuratului, gata oricând să joci după cum îți cântă. ,,Acum suntem exact ca în arena romană cu fiare sălbatice - stai aici în mijlocul arenei și aștepți, ca și creștinii de odinioară,  să dea drumul la lei. Așteptați să fiți sfâșiați, rupți, altă scăpare nu e.’’ (Părintele arhimandrit Iustin Pârvu)