ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) avertizează că situația este alarmantă deoarece, de la 1 iulie, ANAF poate aplica sancțiuni și amenzi pentru persoanele care nu transmit facturile în sistemul RO e-factura, relatează evz.ro

Potrivit unui comunicat, FACIAS a organizat o sesiune de consultări cu reprezentanții celor mai mari asociații de contribuabili și contabili afectați de noile amendamente și măsuri fiscale intrate în vigoare în acest an.În cadrul dezbaterii „FISC vs Cetățean” organizată de FACIAS la începutul anului, reprezentanții ANAF au fost informați despre numeroasele probleme în relația dintre această instituție și cetățeni, în special legate de implementarea sistemului RO e-Factura. În ciuda promisiunilor autorităților, inadvertențele semnalate nu doar că nu au fost rezolvate, ci au devenit o problemă constantă, platforma fiind adesea nefuncțională.

În comunicatul transmis evz.ro se maia rată că „La cinci luni de la promisiunile făcute de reprezentanții ANAF, FACIAS avertizează că situația este și mai alarmantă deoarece, de la 1 iulie, ANAF poate aplica sancțiuni și amenzi pentru persoanele care nu transmit facturile în sistemul RO e-factura”.

Persoanele pot fi sancționate și din cauza blocajelor din sistem

Pentru a afla detalii despre această situație îngrijorătoare, avocații și juriștii FACIAS au avut o întâlnire cu reprezentanții a două mari comunități de contabili și experți contabili: Nicoleta Banciu, expert contabil și administrator al grupului de discuții e-Factura România, și Radu Cristian, administrator al grupului E TVA.

Cei doi invitați, specialiști în contabilitate și conectați la problemele întâmpinate de operatorii economici în relația cu Fiscul, au explicat cât de ușor se poate primi o amendă din cauza sistemului informatic e-Factura.

„Sunt foarte multe persoane care ar putea fi amendate nu pentru că nu raportează la timp aceste facturi, ci pentru că sunt foarte multe blocaje ale sistemului. Cum este posibil așa ceva?", se întreabă Nicoleta Banciu, care are peste 30 de ani de experiență în contabilitate.

O nemulțumire a contribuabililor este cuantumul amenzilor aplicate de fisc, care a dublat valoarea amenzilor în condițiile în care sistemul e-Factura este plin de greșeli. Un aspect problematic este și lipsa oricărui instructaj din partea statului, în condițiile în care autoritățile cer folosirea exclusivă a sistemului e-Factura.

FACIAS semnalează că ANAF continuă să ignore problemele semnalate

Totodată, Radu Cristian a explicat o situație în care pentru anumite produse, TVA-ul se înregistrează de două ori. „Să presupunem că achiziționăm o apă de la magazin. Primim bonul și apoi spunem că avem nevoie și de factură. În acel moment se înregistrează o datorie dublă: pentru comerciantul care a vândut apa, dar și pentru firma care a emis factura”, a explicat Radu Cristian.

În urma discuțiilor cu reprezentanții contribuabililor, FACIAS semnalează că ANAF continuă să ignore problemele semnalate și impune implementarea unor sisteme digitale parțial nefuncționale și insuficient testate.

Mai grav, costurile pentru erorile de sistem sunt suportate de contabili, unii dintre aceștia amenințând cu proteste și că vor renunța la job din cauza amenzilor enorme și a stresului constant în interacțiunea cu sistemele digitale nefuncționale.