ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fiind audiat de procurori, Gancea Paul Cătălin, administrator al Club Colective, a dat următoarele declaraţii în calitate de suspect şi inculpat: 

„Sunt administrator al societăţii SC Colectiv Club SRL, împreună cu Alin Anastasescu şi Mincu Costin. Eu nu ştiam despre organizarea evenimentului din data de 30.10.2015, în cadrul SC Colectiv Club, eu nu mă ocup de organizarea. cei care se ocupă sunt Mincu Costin şi Anastasescu Alin. Atribuţiile mele nu sunt definite în mod concret. Între noi, cei 3 administratori era o înţelegere mai mult verbală, prin care ne-am împărţit mai multe roluri, eu ocupându-mă mai mult de partea de contabilitate, de angajări, de contractele de muncă.”

„Bureţii au fost spălaţi, probabil cu apă”

„(...) La momentul la care eu am devenit acţionar al clubului, amenajările interioare fuseseră deja efectuate. Inclusiv antifonările tavanului şi ale stâlpilor de susţinere. 
În legătură cu amenajările din interior, pot preciza că era burete antifonant amplasat pe stâlpii de protecţie, cât şi pe tavan. Scopul acestor bureţi este de a izola fonic, ştiu acest aspect de la Alin Anastasescu. Nu ştiu cum se întreţin aceşti bureţi şi nici nu ştiu dacă au fost întreţinuţi. Ştiu doar că au fost spălaţi la un moment dat, probabil cu apă. Nu am fost prezent la momentul în care s-a făcut curăţenie. Ca atare, nu ştiu cine a efectuat activitatea respectivă şi în ce fel. 

Incinta era dotată cu 4 ventilatoare, fiind montate aproape de tavan, diametral opuse, dispuse 2 pe o parte, 2 pe o parte. Nu ştiu cum funcţionează aceste ventilatoare. În general, la spectacole la care participă multe persoane, aceste ventilatoare funcţionează. Se fuma în interiorul clubului. 
Întrucât eu aşa am intrat în societatea Colectiv, nu am făcut nici un fel de verificare cu privire la materialele care sunt pentru izolare acustică, ca atare, nu am verificat dacă sunt ignifuge sau uşor inflamabile.”

 „Am plecat de la birou în jurul orei 22:25”

„Activitatea specifică clubului este de organizare a unor evenimente live şi concerte şi foarte rar evenimente private. În cadrul acestor concerte, nu ştiu dacă s-au folosit obiecte pirotehnice. Atunci când aveau loc astfel de evenimente, această parte efectiv de organizare nu intra în responsabilitatea mea, de cele mai multe ori eu nu participam, pentru că aveau loc seara târziu.

Cu privire la evenimentul din data de 30.10.2015, nu ştiam că o să aibă loc, nu ştiam la ce oră începe, nu ştiam la ce oră se termină, dar aveam idee că urma să aibă loc un concert prin intermediul aplicaţiei de pe facebook. Am fost anunţat în jurul orei 21:30, în data de 30.10.2015.
În seara zilei de 30.10.2015, eram la birou şi am plecat în jurul orei 22:20-22:25. Se auzea muzică din club, dar nu ştiu de cât timp începuse concertul. Noi, acţionarii, avem birouri separate. Cu mine în birou se afla Cristi G., un prieten Ovidiu P.. Despre Alin Anastasescu, ştiu că a fost în club mai devreme, după care a plecat în oraş. Despre Mincu Costin nu pot preciza unde era la momentul respectiv.
De obicei, la un astfel de eveniment rămâneau barmanii, debarasatorii, manager de sală. Din câte ştiu, managerul de sală trebuia să se ocupe de funcţionarea şi alimentarea barului. Totodată, făcea comenzi de marfă şi lua legătura cu furnizorii.”

 „Evacuarea se făcea pe uşa de intrare”
 
„Contractul din seara de 30.10.2015, din câte ştiu şi am aflat după eveniment, a fost semnat de Alin Anastasescu, iar formaţia a luat prima dată legătura cu Mincu Costin.
Nu am participat la discuţiile referitoare la contractarea spaţiului cu privire la evenimentul din data de 30.10.2015. Nu cunoşteam numărul exact de persoane care urmau să participe la concert şi nici nu cunoşteam dacă era intrarea liberă sau nu. Media persoanelor care participau la evenimente era de 500-600 de persoane, eu am participat la rândul meu la concerte. Mie mi s-a părut încăpătoare sala, deoarece puteai să dansezi şi să nu te atingi de alte persoane. Nu este specificat pentru câte persoane este autorizat spaţiul clubului Colectiv. Solicitarea noastră referitoare la autorizare nu specifica numărul de persoane.

Planul de evacuare este afişat în club, pe partea dreaptă a vestibulului. Din câte am văzut eu pe planul de evacuare, evacuarea se făcea pe uşa de intrare. Referitor la cea de-a doua uşă, pot preciza că nu se poate trece dintr-o parte din alta, dar nu ştiu de ce nu se poate trece. Acolo este pusă instalaţia de sunet. Nu am ştiut că în data de 30.10.2015 organizatorii vor folosi efecte pirotehnice.

Din 2013 era un club în locaţia respectivă. Astfel de evenimente (concerte live) aveau loc dinainte de a fi acţionar la clubul Colectiv. Ştiam aceste lucruri de la Alin Anastasescu. Am participat inclusiv la concerte ca spectator.”
(N.r. – Intertitlurile din text aparţin redacţiei)