ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Europa se întâmplă un fenomen la care nu mulți s-ar fi așteptat în urmă cu ceva ani, când țările din estul continentului au aderat la Uniunea Europeană - expații proveniți de după fosta Cortină de Fier încep să se întoarcă acasă.

Motivul este atracția reprezentată de economiile care înfloresc în aceste țări și costurile mici de trai, scrie The Economist, care notează că valul de emigranți din Europa de Est a atins vârful.

În perioada 1992-2015, nu mai puțin de 18 milioane de oameni au plecat, oficial, din Europa de Est, ceea ce înseamnă 6% din populația totală, potrivit cifrelor ONU.

Această tendință s-a intensificat pe măsură ce țările din regiune au aderat la Uniunea Europeană. Astfel, în loc ca noii membri UE să se îmbogățească în urma aderării, acest lucru le-a ademenit lucrătorii să se mute în Europa de Vest.

Sursa citată amintește de teama britanicilor și francezilor legată de „instalatorii polonezi", respectiv muncitori din Polonia care ar fi urmat să genereze o scădere a lefurilor în Franța și Marea Britanie. De altfel, vizita lui Emmanuel Macron din România și alte țări central și est europene a avut ca temă principală această chestiune.

Începând cu anul 2010, emigrația netă a scăzut în 9 din cele 11 țări membre UE care provin din fosta lume comunistă. Spre exemplu, în Marea Britanie a scăzut considerabil migrația netă, anul trecut, și asta nu numai din cauza Brexit, ci și ca urmare a creșterii cerinței pentru forța de muncă în estul Europei. Iar cei care se întorc în țările de origine nu sunt bătrâni, ci cei tineri care lucrează, mai scrie sursa citată.

În plus, locurile de muncă sunt ușor de găsit, notează The Economist, care arată că rata șomajului a ajuns la 5,3% în România și chiar la un remarcabil 2,9% în Cehia.

73% dintre producătorii maghiari susțin că nu pot găsi muncitorii de care au nevoie, iar acest lucru face ca salariile să crească cu până la 15 la sută în țara vecină. Totodată, și nivelul taxelor este unul foarte mic comparativ cu Europa de Vest.

De asemenea, prețurile mici ale locuințelor îi atrag pe cei care se întorc în marile orașe central și est europene, și la fel o face și costul scăzut al nivelului de trai.

Există însă și alte motive decât cele financiare. Unul ar fi familiile rămase acasă, altul - posturile mai bune pe care le pot ocupa în țara natală decât în străinătate. Și, nu în ultimul rând, mai există o cauză: un simț al optimismului patriotic. Astfel, mai scrie sursa citată, occidentalii care se tem că est-europenii vor continua să le „inunde" țara trebuie să țină minte că mulți dintre ei își iubesc, de asemenea, propria patrie.