ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Generalul Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General (SMG) al Armatei Române în perioada 2011-2014, menționează că sistemele Patriot ce vor fi achizționate de România din SUA trebuie să fie exclusiv sub controlul Forțelor Aeriene naționale, în niciun caz sub cel al Forțelor Terestre.

„Cred că este o eroare de comunicare sau de interpretare. Sistemele Patriot vor fi doar sub controlul Forțelor Aeriene. Performanțele tehnice, modul de operare, precum și filosofia utilizării acestora sunt specifice forțelor aeriene, comandamentului operațional care are controlul spațiului aerian. Mai mult, sistemul național de apărare aeriană este integrat în sistemul NATO de apărare aeriană, condus de HQ Aircom Ramstein, prin centre operaționale. Forțele noastre sunt sub controlul direct al CAOC Torrejon", a declarat generalul cu patru stele pentru Mediafax.

Totodată, Dănilă afirmă că învestiția în sistemul Patriot este una bună, asigurând protecție „pentru o perioadă destul de lungă de timp, aproximativ treizeci de ani.”

Ministerul Apărării Naționale a primit la data de 1 noiembrie scrisoarea de acceptare  din partea Guvernului SUA privind achiziționarea primului sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) tip PATRIOT.

Acesta este primul din cele șapte sisteme PATRIOT - patru destinate înzestrării Statului Major al Forțelor Aeriene și trei Statului Major al Forțelor Terestre – program a cărui valoare totală este de circa 3,9 miliarde USD fără TVA.