ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


George Copos, fostul finanțator al echipei de fotbal Rapid, este urmărit penal pentru plagiat în cazul uneia dintre cele cinci lucrări științifice scrise după gratii, anunță Digi 24.

Gheorghe Popescu, fostul căpitan al echipei naționale de fotbal, este audiat ca martor în acest dosar care a fost deschis în urma unei plângeri făcute de Administrația Națională a Penitenciarelor, pentru că au fost colegi de cameră.

Sunt vizate infracțiuni de instigare la abuz în serviciu, participare indirectă la abuz în serviciu și atingere la legea drepturilor de autor.

„Prin ordonanța Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 București, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul Copos Gheorghe sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de prev. art. 141 din Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, fals în declarații și participație improprie la abuz în serviciu.

În fapt, din probele administrate până la acest moment, suspectul Copos Gheorghe, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate de 4 ani închisoare, a elaborat lucrarea științifică „Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova (secolele XIV-XVI)”, București, editura Niculescu, 2014, 119 pagini, pentru care a obținut acordarea a 30 de zile câștig, zile de care comisia de liberare condiționată întrunită la Penitenciarul București-Jilava a ținut cont cu ocazia analizării îndeplinirii criteriilor prevăzute de lege pentru aplicarea acestei instituții.

La data de 29.09.2014, odată cu publicarea respectivei lucrări, suspectul și-a însușit fără drept, în parte, opera unui alt autor și a prezentat-o conducerii Penitenciarului București- Rahova ca o creație intelectuală proprie.

De asemenea, la data de 10.09.2014, a semnat un angajament prin care a declarat în mod necorespunzător adevărului că în demersurile întocmirii lucrării științifice se obligă să respecte normele de bună conduită în cercetare științifică și inovare care interzic plagiatul.

Totodată, la data de 29.09.2014, suspectul Copos Gheorghe a solictat conducerii Penitenciarului Rahova acordarea zilelor câștig urmare a publicării lucrării cu caracter științific menționată mai sus, pe care a anexat-o cererii, determinând astfel comisia de liberare condiționată să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu și să aprobe astfel cererea și să acorde cele 30 de zile de câștig”, se arată în comunicatul Parchetului.
Plagiatul lui Copos

Potrivit Comisiei de Etică a Universității București, cartea pe teme istorice semnată în închisoare nu este originală. Pasaje întregi au fost copiate după lucrarea de disertație susținută de un istoric în 2005. Cartea se numește „Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI”.

Deocamdată, copiatul i-a adus lui George Copos 30 de zile de libertate, însă cel mai probabil nu va plăti pentru asta pentru că istoricul nu vrea să depună plângere.

Volumul publicat de George Copos în anul 2014 a fost analizat de trei profesori universitari. Concluzia lor: „Comisia consideră că avem de-a face cu un tip de plagiat subtil, realizat prin copiere deghizată și repovestire. Nu este vorba despre un clasic copy-paste”, a declarat Marian Popescu, președintele Comisiei de Etică.

Fostul finanțator al Rapidului a scris după gratii 5 cărți în 13 luni și astfel a beneficiat de o reducere de cinci luni a pedepsei.

În martie 2014, George Copos a fost condamnat la 3 ani și 8 luni cu executare în dosarul Transferurilor. În august, fostul finanțator al Rapidului a fost condamnat la încă patru ani de închisoare cu executare în dosarul Loteria I.

În mai 2015, el a fost eliberat condiționat pentru că a executat fracția de pedeapsă prevăzută în mod obligatoriu de lege, a fost disciplinat, stăruitor în muncă și a dat „dovezi temeinice de îndreptare”, a arătat Tribunalul București în motivarea deciziei de punere în libertate.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews