ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Gheorghe Piperea a vizitat zilele trecute cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, un loc extrem de important pentru istoria țării noastre. Avocatul a scris pe pagina sa de facebook despre două probleme care i-au atras atenția și l-au șocat.

Potrivit acestuia, la cetate ar fi trebuit să se afle o parte din Codex Aureus, o carte unică în lume de o valoare inestimabilă, care reprezintă o reproducere a Evangheliilor dupa Marcu si Matei și în care s-ar vorbi despre români. Restul acestui Codex Aureus se află la Vatican, iar aceasta a fost revendicată de enoriașii cultului Romano-Catolic. Dosarul a ajuns și la CEDO, acolo unde avocatul care a pledat împotriva Statului român a fost euro-parlamentarul român Monica Macovei.

Gheorghe Piperea mai scrie că nu se știe dacă această carte se mai află pe teritoriul României sau a fost mutată la Budapesta.

”Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia ascunde o multime de surprize, unele socante, de-a dreptul. Prima surpriza este chiar cetatea. Arata mai bine decat multe situri similare din Europa (cel putin alea pe care le-am vazut eu). A doua surpriza este faptul ca, la mai putin de 100 m una de alta, se afla doua catedrale - una catolica, cealalta ortodoxa.
Primul soc: sub pajistea din fata catedralei catolice se afla ruinele unei basilici bizantine distrusa de maghiari in anul 1002, atunci cand au ocupat medievalul Apullum. Nu-i asa ca noi "stim" ca suntem ortodocsi de prin 1350 si ca limba liturgica era slavona?
Al doilea soc: intr-o cladire ciudata, care nu seamana deloc cu o biblioteca, sunt pastrate peste 50 de mii de documente, precum si carti vechi de o inestimabia valoare. Sunt acolo 500 de incunabule (=primele carti tiparite, datand din perioada 1450-1475), precum si o parte din Codex Aureus, unica in lume, scrisa cu litere de aur, in jurul anului 810, din porunca lui Charlemagne. E o reproducere a Evangheliilor dupa Marcu si Matei, unde, din cate am inteles din spusele ghidului, se vorbeste de români (!!!?). Restul acestui Codex Aureus se afla la Vatican.
Repet, valoarea acestor carti este, pur si simplu, inestimabila.
Cu toate acestea, au fost revendicate de enoriasii cultului Romano-Catolic. S-a ajuns si la CEDO. Acolo, avocatul care a pledat impotriva Statului roman a fost euro-parlamentarul roman Monica Macovei.
Cladirea, care adaposteste cele 500 de incunabule (si care nu pot fi consultate decat cu autorizatie prealabila de la Ministerul Culturii) se numeste Biblioteca Batthyaneum, este in administrarea si este revendicata, de asemenea, de Biserica Romano-Catolica.
Nu se stie sigur daca in locatie se mai afla sau nu Codex Aureus. Este posibil sa fi fost mutat la Budapesta.
E de groaza ce mai spun, in plus, ghizii de pe aici.

Povestea cu revendicarea codului si a cladirii este, insa, reala. Cititi pe net”, a scris Gheorghe Piperea pe pagina sa de Facebook.