ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Sorin Grindeanu a declarat că autoritățile nu au știut să atragă banii europeni, urmând să fie luate măsuri pentru a reduce birocrația și timpii de așteptare în fazele de preexecuție pentru proiectele strategice de infrastructură.

Sorin Grindeanu a declarat că vor fi lansate proiecte noi în concordanță cu Masterplanul, pentru că bani europeni există, însă autoritățile nu au știut până acum să îi atragă.

„Avem un Masterplan pe care domnul ministru Rus l-a prezentat la Bruxelles, care este agreat de Comisia Europeană. Există hotărârea de Guvern care a adoptat acest Masterplan. Am terminat discuția și putem să trecem la treabă! Îmi doresc și lucrul acesta se va întâmpla în perioda următoare - foarte multe proiecte noi, licitații, în concordanță cu acest Masterplan vor fi lansate. În următoarea lună, în următoarele două luni să putem să dăm drumul la lucrări. Mai este ceva: sunt bani! Vorbim de bani europeni pe care noi nu am știut să-i cheltuim. Am fazat proiecte care trebuie să fie gata și banii europeni absorbiți de noi în vechiul exercițiu bugetar 2007-2013 am venit cu mare parte din el în acest exercițiu bugetar, când ar trebui să facem alte proiecte”, a spus marți la Bistrița, premierul Sorin Grindeanu în timpul unei întâlniri cu autoritățile din județul Bistrița-Năsăud.

La întâlnirea cu autoritățile locale din Bistrița au participat și oameni de afaceri din județ, care s-au plâns de problema infrastructurii și a birocrației, premierul declarând că știe că „lumea s-a săturat de drumuri desenate pe tablă cu carioca” și că infrastructura este domeniu prioritar în guvernul pe are îl conduce.

 „Știu că lumea s-a săturat de vorbe, s-a săturat de drumuri desenate pe tablă cu carioca, s-a săturat de termene care nu sunt respectate, s-a săturat de tot ceea ce știți că s-a întâmplat în acești ani. Sunt bani europeni, bani europeni pe care noi în anii trecuți nu am știut să-i cheltuim și foarte multe proiecte au fost fazate pe actualul exercițiu bugetar, ceea ce este un mare minus pentru țara noastră iar infrastructura este și reprezintă unul dintre domeniile prioritare ale guvernului pe care-l conduc”, a declarat premierul Sorin Grindeanu într-un breefing de presă.

Potrivit premierului, Guvernul lucrează în prezent la găsirea unor soluții legale pentru schimbarea cadrului legislativ în ceea ce privește proiectele strategice de infrastructură pentru a reduce timpii pierduți cu fazele de preexecuție.

„Cred că cel mai bun exemplu este centura Bacăului care a stat - dacă nu greșesc 4 - 5 ani - blocată în studii de prefezabilitate, fezabilitate, în contestații la CNSC, procese în instanță (...) și abia după 4 - 5 ani s-a putut intra în execuția efectivă. Pe mine mă interesează să punem în aplicare acest Masterplan de care vorbeam, Masterplan care are în spate fonduri europene și pe care putem să-l facem schimbând câteva lucruri - cadrul legal pentru proiectele strategice reducând termenele de preexecuție. Acest lucru îl facem în dialog cu Comisia Europeană pentru că vreau să păstrăm toate principiile discutate cu dânșii, dar reducând foarte mult pe aceste proiecte strategice de infrastructură termenele preexecuție, astfel încât să putem intra cât mai repede în faza efectivă de execuție a acestei lucrări. Șef de filă pe această direcție este ministrul Economiei, din discuțiile pe care le-am avut cu dânsul în aceaste ultimele zile, probabil că în două săptămâni ar putea să iasă aceste prevederi legale” a mai declarat Sorin Grindeanu.