ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Organizatorii de nunți și botezuri vor avea dreptul, din luna august, să ceară Fiscului depășirea plafonului de încasări în numerar de la persoane fizice. Până în prezent, acest lucru presupunea achitarea unei sume de 10.000 de lei/persoană zilnic, pentru că serviciile prestate de ei sunt plătite în cele mai multe cazuri cu bani în numerar, potrivit profit.ro.

Facilitatea a fost introdusă de Guvern prin ordonanță de urgență, pentru că legea limita operațiunile în numerar în relația operatori economici-persoane fizice la 10.000 de lei/zi/de la /către o persoană. Interdicția se făcea asupra fragmentării încasărilor și plăților în numerar, ca metodă de reducere a evaziunii fiscale prin stabilirea unei trasabilități a fluxurilor bănești prin operațiuni bancare.

Când a fost introdusă această limită, obiectivul a fost creșterea nivelului veniturilor bugetare, dar și a gradului de utilizare a cardurilor bancare ca mijloc de plată.

Guvernul crede că este necesar ca legislația să fie îmbunătățită în cazul activităților desfășurate de organizatorii de evenimente speciale, care presupun achitarea contravalorii serviciilor prestate de către beneficiarii acestora.

Din acest motiv, a fost introdusă posibilitatea organului fiscal central, competent în administrarea obligațiilor fiscale ale operatorului economic în cauză, de a aproba un alt plafon de încasări decât cel stabilit de lege, la cererea organizatorilor de nunți și botezuri.

Decizia Fiscului va fi valabilă un an de la data comunicării, dar  va putea fi reînnoită la cererea solicitantului.