ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cazul familiei Bodnariu a ajuns și pe masa Guvernului, care a făcut astăzi o conferință de presă în care s-au precizat mai multe aspecte legate de cum vor decurge lucrurile în continuare.

Drama familiei de origine româno-norvegiană, căreia i-au fost luați cei cinci copii de către protecția copilului din Țara Fiordurilor, a fost subiectul tratat de mai multe articole apărute atât în presa din România cât și în cea internațională.

”Dacian Cioloș a avut o discuție cu ambasadorul României la Oslo, de asemenea a fost contactat și ambasadorul Norvegiei de la București pentru a obține cât mai multe informații pe ambele căi. După cum știți, instanța norvegiană a dispus punerea copiilor familiei Bodnariu în plasament temporar, pe baza unor suspiciuni circumstanțiale de rele tratamente aplicate copiilor.Recursul nu s-a fixat încă.

Premierul României are un interes special în acest caz. România are relații excelente cu Norvegia la toate nivelurile și România va sublinia interesul pentru acest caz la toate nivelurile. Interesul Guvernului și al premierului României este justificat de faptul că vorbim de cetățeni români, care acum se îndreaptă tot mai mult spre ambasada României și solicită implicarea autorităților românești.

Va avea loc o întâlnire cu familia Bodnariu, cu ambasadorul României la Oslo, cu avocatul desemnat pentru familia Bodnariu pentru clarificarea situației, iar această clarificare se cere imperios rezolvată. Înțelegem că sunt anchete în curs care se realizează conform legislației norvegiene, respectăm pe deplin acest demers. Dar sperăm să fie informată cât mai rapidă despre evoluția acestei anchete, iar premierul României va urmări personal evoluția acestui caz. Dorește să fie informat personal cu evoluția aceasta. Facem toate demersurile pentru a lămuri această situație.

Mâine, ambasadorul României la Oslo se va întâlni cu Ministrul Copiilor, Egalității și Incluziunii. Această întâlnire a fost solicitată încă din luna noiembrie și salutăm faptul că în sfârșit, partea norvegiană a acceptat acest demers și această întâlnire. De asemenea, ministrul afacerilor externe al României a avut o discuție cu Daniel Bodnariu, unchiul copiilor în cauză, s-au prezentat toate demersurile pe care MAE le face și disponibilitatea de sprijin.

MAE va menține un dialog constant cu partea norvegiană. Partea română dorește să respecte dorința de intimitate a familiei și spiritul legislației norvegiene. Întregul caz va fi urmărit cu mare atenție de primul ministru și va avea un rol activ, conform cu solicitările familiei, în calitate de cetățeni români.

Primul ministru dorește să fie ținut la curent și face un apel la autoritățile norvegiene să perceapă dimensiunea sensibilă a subiectului, la nivelul opiniei publice românești și internaționale. Sperăm într-o clarificare rapidă a situației, care să țină cont de interesul copiilor, cetățeni români și norvegieni, fără să se ajungă și la alte demersuri și fără inflamare pe mai departe a situației, în baza excelente dintre România și Norvegia din acest moment”, a spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Este o primă poziție oficială din partea statului român, care până acum a evitat implicarea în acest caz.