ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De e soare sau vreme rea, la succes sau eșec, propaganda cade pe acceleasi idei fixe. Mă refer la articolul "Doi danezi și peripețiile lor printre români. Cum s-a dovedit handbalul mai deschis la nou decît Opera din București” apărut prompt pe Hotnews imediat după performanțele echipei CSM București. Redactorul-șef Pantazi începe abrupt "Cum se simt oare protestatarii xenofobi de la Operă, cei cu "Afară străinii din țară" și "limba română e limba oficială într-o instituție de stat", puși în fața cosmopolitei echipe bucureștene care a cîștigat Liga Campionilor la handbal?” Și ajunge la o concluzie previzibilă: "În sport (chiar și cel românesc, așa amărît cum e) ideea de competiție e primordială (...). La Opera însă, la fel că și în alte instituții culturale finanțate de stat, competiția nu e normă. Competiția e o sperietoare”. 

Mai întâi despre acuzația de xenofobie. Dacă Pantazi ar fi avut urechi de auzit, ar fi înțeles din interviurile date de reprezentanții angajaților din Operă, artiști care circulă la rândul lor prin lume și lucrează cu diferite contracte și cu alte instituții culturale europene, că acuzația de xenofobie e tot ce poate fi mai absurd în cazul lor. Ei nu protestează pentru că sunt xenofobi, ci pentru că se consideră discriminați de politica de personal impusă de directorul artistic, nu li se pare normal modul în care sunt remunerații artiștii străini într-o instituție publică unde există grile de salarizare și au și ceva împotriva selecției repertoriului. "Afară cu străinii din țară”e un îndemn pe care nimeni nu și l-a asumat la Operă și nu e nici foarte clar dacă chiar s-a strigat așa ceva sau nu.

Apoi, situația de la Opera și cea din interiorul clubului CSM nu sunt comparabile. Contractele handbalistelor s-au negociat individual, pe când la Operă doar străinii au avut privilegiul asta, românii au rămas pe salariile lor de bugetari din parohia culturii românești. Iar dacă ne referim la "competiție”, nu îmi amintesc de organizarea unui concurs pe posturile ocupate de balerinii străini, deși așa se procedează în instituțiile de stat. Angajări fără concurs, pe salarii mult mai mari decât românii ce le aveau plafonate la niveluri ridicole, cum se practică în instituțiile de cultură de pe la noi, ne mirăm că au apărut resentimente?

În sfârșit, învățarea limbii e o formă de politețe față de interlocutori și cultura în care ai aterizat. Vedetele lui Real și Barcelona care vin de prin alte părți, vorbesc toate spaniola, la fel cele de la Juventus, Manchester, etc. Fotbaliștii care s-au rătăcit prin campionatul intern încep să prindă repede limba română, după o anumită perioadă de acomodare. La CSM București asta nu s-a întâmplat încă așa pentru că echipa s-a format în viteză iar străinii au fost ultra-majoritari de la început astfel încât s-a comunicat din start în engleză. 

Poziția Hotnews este însă previzibilă, apelurile la valorile naționale, demnitate, tratament nediscriminatoriu români vs străini nu pică bine în mediile reprezentate de respectiva publicație. Orice încercări de a scoate în evidență abuzuri din partea corporațiilor multinaționale, de a asigura competiție corectă în mediul economic și o doză suplimentară de curaj și gândire liberă în deciziile politice vor fi repede taxate de publicațiile "globaliste” drept naționalism anacronic, pusee de xenofobie, risc de izolaționism pe plan extern și intervenționism inacceptabil pe plan intern.