ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a participat la inaugurarea Centrului de îngrijire a telentelor ”Márton Áron”.

La acest eveniment nu au fost invitată nicio oficialitate românească, festivitatea constând în tăierea unei pangilici în culorile drapelului Ungariei. De asemenea, centrul poartă numele unui episcop maghiar, iar pe clădire a fost amplasată o stemă a Ungariei, potrivit dantanasa.ro.

„Deși a avut loc pe teritoriul României, organizatorii și participanții s-au comportat ca și cum evenimentul avea loc în Ungaria: nu au fost invitate oficialitățile române, discursuri doar în limba maghiară, fără simboluri ale României, panglica de inaugurare doar în culorile drapelului Ungariei iar pe clădire este amplasată stema Ungariei, de parcă ar fi vorba de vreo clădire cu statut diplomatic. La manifestare nu s-a vorbit de orașul Miercurea Ciuc ci numai despre așa-zisul ținut secuiesc și despre secui. Fără nicio legătură cu fotbalul, preotul catolic Darvas Kozma József a spus că „Trebuie să ne străduim să fim tari în credință, curați în morală, și tari în identitatea noastră maghiară. Centrul poartă numele unui episcop maghiar.”, a scris Dan Tanasa pe blogul său.

Centrul de îngrijire a talentelor ”Márton Áron” a fost construit la Miercurea Ciuc, în județul Harghita, cu sprijinul statului maghiar prin Fondul Bethlen Gabor, iar funcționarea acestuia va fi asigurată de FK Csíkszereda (clubul de fotbal local) și Parohia Sfânta Cruce (Szent Kereszt).

Fiind o investiție privată, organizatorii nu aveau vreo obligație în privința modului de inaugurare a centrului.