ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Hexi Pharma, compania implicată în scandalul dezinfectanțuilor diluați, a cerut Tribunalului București intrarea companiei în procedura de insolvență, iar angajații ar fi fost notificați cu privire la încetarea contractului de muncă.

Decizia a fost luată după ce patronul companiei, Dan Condrea, a fost audiat la Parchetul General în dosarul dezinfectanților. Judecătorii vor discuta cererea pe 17 mai.

Motivul pentru care firma a cerut falimentul este acela că firma nu-și poate plăti angajații, deoarece nu are activitate.

Hexi Pharma are 350 de angajați. Aceștia ar fi fost notificați că vor fi plătiți până la 1 iunie, apoi vor fi concediați.

Conform legii, o firmă trebuie să aibă datorii mai mari de 30.000 de lei pentru a cere intrarea în procedură de insolvență.

Avocatul Gheorghe Piperea a explicat, la Digi 24, că o firmă poate cere direct falimentul, fără să treacă prin procedura de insolvență.

„Un debitor care nu mai poate să facă plăți poate să ceară direct falimentul. Nu mai trece printr-o perioadă de reorganizare judiciară. Asta înseamnă că pur și simplu se închide business-ul. Trebuie văzut cu atenție care este motivația, pentru că este posibil ca în felul acesta să se închidă toate discuțiile, să se trimită în șomaj acei angajați care, probabil, cei mai mulți dintre ei nu au nicio vină pentru ce s-a întâmplat și, eventual, să se închidă și alte discuții – mă refer la eventuale anchete penale”, a explicat avocatul.

„O cerere de faliment direct se poate soluționa în 5-6 zile, așa spune legea. Faptul că se lichidează imediat un business nu înseamnă că se întâmplă acest lucru într-o zi, într-o lună, în șase luni. Un asemenea business care înseamnă atâtea contracte cu zeci, sute de spitale se lichidează într-un anumit termen. E ca și când te pregătești să aterizezi, dar ca să aterizezi în siguranță trebuie să ai niște proceduri de siguranță, trebuie să îndeplinești niște proceduri, nu poți să aterizezi imediat pentru că riști să distrugi și alte lucruri în jurul tău. Deschiderea procedurii poate să însemne cinci zile de acum încolo, dar lichidarea poate să însemne șase luni, un an, depinde de dimensiunea afacerii”, a spus Gheorghe Piperea.

El a arătat că, de obicei, în cazul unui faliment se fac concedieri colective, care înseamnă și plăți compensatorii.