ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Horațiu Pepine a comentat, pentru DW, rezultatele scrutinul de duminică din țara noastră. Jurnalistul a scris că eșecul PNL are trei cauze majore, unul dintre acestea fiind „divorțul dreptei de temele conservatoare”.

„Încă de acum 10 ani, PDL manifesta o viziune liberal-progresistă, abandonând PSD-ului toate preocupările tradiționaliste. Deși nu sunt puse cu acuitatea din politica americană, temele conservatorismului social contează mult în România, atât doar că ele sunt lipsite de prestigiu intelectual. Linia modernist-lovinesciană și cea neo-marxistă, ambele virulent antiortodoxe, au dominat până acum dezbaterea intelectuală, punând temele conservatoare în inferioritate. Am arătat recent că noul PNL, în ciuda unor mesaje de semn contrar, a sfârșit prin a se afilia implicit curentului liberal-progresit prin susținerea Guvernului Cioloș, care sistase încă din prima zi finanțarea lăcașelor de cult”, a scris Pepine pentru DW.

A doua cauză a eșecului PNL este, în opinia ziaristului, „obstinația cu care s-a agățat de ideologia anticorupție în detrimentul unor programe politice consistente”.

„Faptul că politicienii dreptei au tins să se legitimeze prin ”integritate” și ”anticorupție” mai mult decât prin politici economice și sociale le-a fost fatal. Există un electorat preocupat cu predilecție de aspectul acesta ”tehnic” al integrității, dar este vorba, în general, de un electorat restrâns, a cărui viață materială este pe deplin asigurată și pentru care miza politică stă mai mult în forma guvernării decât în conținuturile sale”, susține Horațiu Pepine.

Autorul consideră că votul de duminică a avut și semnificația „unui plebiscit privitor la calitatea mandatului lui Klaus Iohannis. PNL a adunat abia jumătate din voturile președintelui din primul tur în 2014! Ezitant, fără busolă, cu mesaje anticreștine aplaudate de stânga radicală, președintele a generat, se pare, un puternic curent anti-PNL”.