Autoritățile române au transmis duminică un comunicat de presă în care aduc precizări în urma zvonurilor care circulă pe rețelele de socializare privind un așa zis nor radioactiv care s-ar apropia de România ”dinspre Rusia”.


Nu există date care să confirme sau să indice existența unor factori de risc radiologic pentru populația de pe teritoriul României sau pentru mediu care să impună luarea unor măsuri de răspuns, au anunțat duminică, într-un comunicat de presă comun, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) și Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM),scrie Agerpres.

Potrivit sursei citate, precizările vin ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public, referitoare la posibila prezență a unui nor radioactiv deasupra României.

„Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) realizează în permanență monitorizarea radioactivității mediului pe teritoriul României, prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM). În acest sens, ANPM împreună cu CNCAN informează că măsurătorile efectuate pe teritoriul României, în perioada 8 august până în prezent, indică faptul că, în momentul de față, în România nu există nicio modificare a fondului natural din punct de vedere a radioactivității mediului", informează cele trei instituții.

De asemenea, comunicatul precizează că nici la nivel internațional nu au fost raportate modificări ale nivelului de radioactivitate a mediului.

"CNCAN rămâne în contact permanent cu Centrul de Incidente și Urgențe din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de la Viena și cu statele cu care România are încheiate tratate bilaterale în cadrul Convenției Internaționale de notificare rapidă în cazul urgențelor radiologice și accidentelor nucleare", se mai arată în comunicat.

IGSU, ca punct de contact declarat la nivelul Uniunii Europene, menține permanent legătura cu partenerii la nivel european. ANPM raportează datele rezultate în urma monitorizării radioactivității mediului efectuate la nivel național către platforma europeană EURDEP.

Potrivit sursei citate, la ora emiterii comunicatului, nivelul radiațiilor măsurate de către ANPM prin RNSRM se încadrează în limitele radioactivității mediului natural.

CNCAN, ANPM împreună cu IGSU precizează că nu există niciun pericol radiologic pentru populație sau pentru mediu.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews