ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un notar încasează cea mai mare indemnizație de creștere a copilului din județul Iași, primind lunar suma de 47.000 lei. Ea corespunde unui venit lunar declarat de peste 55.000 lei, cu contribuțiile sociale proporționale aferente. Beneficiarul indemnizației nu este însă o femeie, adică mama copilului, ci tatăl, el având, este de presupus, veniturile cele mai mari din familie, informează Ziarul de Iași.

„Este cea mai mare indemnizație de creștere a copilului acordată unui singur titular. Legea a fost modificată, fiind eliminată plafonarea indemnizației. A fost stabilit nivelul de 85% din venit, luându-se în calcul cele mai recente 12 luni lucrate din ultimele 24 de luni calendaristice. Oricum, Iașul nu este în top nici în privința celor mai mari indemnizații, nici a numărului de beneficiari de sume semnificative. De fapt, suntem chiar sub media națională. Iașul este un județ sărac", a declarat directorul Agenției Județene de Plăți și Inspecții Sociale (AJPIS), Costel Grojdea, pentru Ziarul de Iași.

Conform unui bilanț al activității AJPIS pe primele 9 luni ale acestui an, mai puțin de zece părinți din Iași beneficiază de indemnizații de creștere cu o valoare lunară de peste 10.000 de lei.

Beneficiar de venit minim garantat, cu 40.000 de euro în cont

Inspectorii AJPIS au identificat, în primele trei trimestre ale anului, 1.167 de ieșeni care primeau ajutoare sociale, deși aveau în conturi sume mai mari de 3.000 de lei. Un beneficiar de venit minim garantat avea chiar economii de aproximativ 40.000 de euro. Acestora li s-au imputat 326.400 lei, recuperându-se însă doar 62.500 lei. 

Dintre beneficiarii de ajutoare, au fost verificați și 125 de ieșeni față de care exista suspiciunea că ar deține autoturisme mai noi de 10 ani.
 
„S-au confirmat doar 5 suspiciuni. În cele mai multe cazuri, persoanele respective își vânduseră mașinile, dar nu le mai și radiaseră din circulație. Astfel de situații se verifică prin încrucișarea bazelor noastre de date cu cele ale Fiscului, Poliției sau altor instituții", a precizat Grojdea.