ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Institutul Național de Statistică a anunțat miercuri că sporul negativ se menține negativ în România. INS pune acest fapt pe o serie de cauze care țin mai multe de economie decât pe faptul că românii aleg să facă mai puțini copii și astfel apare un fenomen de îmbătrânire a populației.

Primul motiv invocat pentru situația din prezent este faptul că tinerii aleg să locuiască mai mult cu părinții din cauză că nu își permit să găsească o locuință convenabilă. Aproape trei sferturi dintre tinerii de 14-29 de ani și jumătate dintre cei între 18-29 de ani locuiesc cu parinții, anunță B1 TV.

Scăderea populației poate fi explicată și prin faptul că se concep mai puțini copii. Rata de fertilitate a scăzut de la 56.2 în 1990 la 33.4 în 2015. O explicație a acestui fapt este că în orașele în care sursele de venit sunt mai ridicate, cuplurile aleg să facă copii mai târziu pentru a se concentra pe carieră întâi.

"Populația României va ajunge la 14,5 milioane locuitori în anul 2050, după Revizia 2015 a Perspectivelor populației mondiale elaborate de Divizia de Populație a Organizației Națiunilor Unite (DP/ONU)", arată și Vasile Ghețău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române. "Speranța de viață la naștere este expresia întregului proces economic, social, cultural și medical. Dacă dorim o creștere a speranței de viață la naștere, trebuie s-o spunem foarte clar că trebuie schimbat climatul economic, social și poate politic".

Un alt treilea motiv pentru situația actuală îl reprezintă și faptul că sistemul educațional e ineficient și decuplat de la realitate. O confirmare a acestui fapt o găsim și în declarația lui Klaus Iohannis de anul trecut. "Unul din răspunsuri îl găsim în sistemele noastre de educație. Se pregătesc tineri în meserii în care nu e nevoie pe piața muncii. România a pierdut circa 10 ani în pregătirea tinerilor. Trebuie să rămânem consecvenți, iar companiile să preia tineri care optează pentru pregătire într-o meserie pe timpul școlii" a precizat șeful statului.

Din motivul pregătirii ineficiente pentru piața muncii apare și fenomenul migrației, tinerii alegând să plece din țară în căutare de locuri de muncă mai bine plătite sau chiar pentru studiu, mulți dintre ei alegând să se stabilească definitiv în țările respective. Și de asemenea mulți tineri sunt descurajați pe greutate în a pătrunde pe piața muncii și intră în rândurile populației inactive care nu lucrează și nici nu își caută job.

Președintele INS a dat o soluție pentru acestă situație în cadrul unei conferințe, dând exemplu Franței. "Sunt 3 seturi de măsuri pe care francezii le-au aplicat: măsuri fiscale adresate direct persoanelor care au copii, a doua categorie sunt măsuri în natură, care privesc aceste familii -de exemplu dezvoltarea creșelor, dezvoltarea stabilimentelor în care copiii pot fi educați și pot permite părinților să aiba o viață activă imediat după nașterea unui nou copil în familie. Mai este de asemenea o a treia categorie, așa numitele scutiri de impozite sau deduceri fiscale pentru anumite categorii de familii. Este un sistem închegat care nu are efect imediat, dar acesta e sesizabil pe termen mediu și lung" a spus Tudorel Andrei.