ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Azi noapte, polițiștii de frontieră au detectat o ambarcațiune suspectă în Marea Neagră, la aproximativ 32 mile marine Est Midia, care se îndrepta din apele internaționale spre cele teritoriale românești, țintă confirmată de un elicopter al Ministerului Apărării Naționale, ca fiind o ambarcațiune cu multe persoane la bord.

Imediat, Garda de Coastă a dispus de urgență efectuarea unei misiuni cu două nave de intervenție care s-au deplasat spre ambarcațiunea suspectă. Totodată, s-a solicitat sprijinul Marinei Militare care a participat cu o navă de intervenție aflată în zonă.

Nava, care plutea în derivă, a transmis prin sistemul radio mesaje de ajutor, vremea fiind nefavorabilă (vânt puternic, mare de gradul 5). Din datele comunicate, ambarcațiunea avea la bord mai multe persoane care se aflau în pericol.

Acționând conform procedurilor internaționale, prin inițierea unei acțiune de tip SAR, navele Poliției de Frontieră Române împreună cu o ambarcațiune civilă de pe platformele petroliere aflate în zonă au remorcat și escortat în Portul Midia ambarcațiunea RUYA 1, iar persoanele au fost debarcate, informează Poliția de Frontieră. 

După evaluarea preliminară a stării de sănătate a acestora și acordarea de asistență medicală de specialitate, s-au derulat procedurile specifice în astfel de situații, constând în activități de triere și identificare a celor în cauză.

Astfel, au fost identificate în total 157 de persoane (56 de copii și 101 adulți), care au declarat că sunt cetățeni din Iran și Irak și că intenționau să ajungă în mod ilegal în țara noastră.

 
Polițiștii de frontieră continuă cercetările în acest caz, împreună cu reprezentanți ai I.J.J. Constanța, I.P.J. Constanța, I.S.U. Dobrogea și Serviciul pentru Imigrări Constanta, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.