ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a explicat duminică în Catedrala Patriarhală că „nu tot omul care cere de la Dumnezeu să-i rezolve problemele primește în cele din urmă dezlegare”, conform Basilica.ro.

Ierarhul a vorbit în contextul în care duminica trecută, în Biserica Ortodoxă s-a citit pasajul evanghelic despre învierea fiicei lui Iair.
 
Părintele Mitropolit a spus că Dumnezeu nu împlinește cererile unor oameni ce sunt în aparență, evlavioși.
 
„Mergem mulți la biserică, mulți ne închinăm la sfintele icoane, ne împărtășim cu Sfintele Taine, mulți zicem că avem o viață creștinească adevărată dar nouă nu ni se împlinesc cererile”, a remarcat ierarhul.

„De ce aceasta? Pentru că nu avem credința cea puternică a femeii din Evanghelie și a mai-marelui sinagogii”, a continuat el. 

Mitropolitul a mai adăugat că mulți oameni, deși se roagă, nu-l au pe Dumnezeu în inimă, ci doar ambițiile proprii.

„Dacă cu onestitate am cerceta adâncul ființei noastre, acolo nu l-am descoperi pe Dumnezeu. Am descoperi ambițiile noastre, ne-am descoperi pe noi înșine care ocupăm tot locul preocupării noastre”, a mărturisit el.

ÎPS Teofan le-a spus oamenilor că toată viața lor stă în credința pe care o au.

„De fapt întreaga istorie a mântuirii nu este altceva decât o istorie a credinței. Dumnezeu a trimis pe Fiul Său în lume, pe Domnul Iisus Hristos ca să aducă lumea de la rătăcirea închinării la idoli la credința cea adevărată, de la stăpânirea lui satan, la împărăția iubirii lui Dumnezeu.[...] Credința cea vie, credința cea adevărată, lucrătoare în iubire și în fapte bune, aceasta este credința care ne mântuie, nu formalisme, rutină, superstiții, fundamentalisme sau atitudini de suprafață”.

„Totul, așadar, depinde de credință”, a conchis Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.