O fotografie surprinsă de redactorul ActiveNews în sectorul 6 al Bucureștiului. Marți, 5 aprilie, oamenii de la compania care se ocupa cu salubritatea golesc coșurile și pregătesc conținutul pentru ca mașinile să le ridice de pe trotuare.

În vârful unei grămezi de gunoi, alături de lenjerie, hârtii, ambalaje și alte resturi menajere, un manual de limba și literatura română de clasa a IX-a. Este editat de Humanitas și pe magazinul online Elefant.ro a primit 5 stele, calificativul maxim, din partea tuturor cumpărătorilor.

Dar când limba română este considerată un element identitar al unui popor înapoiat, când toată lumea spune "summit" unei banale întâlniri, când companiile își anunță intrarea în România direct în limba engleză, când presa scrie "National Arena" în loc de Arena Națională, e semnul că s-a decis, undeva, că limba română trebuie aruncată exact unde am găsit-o noi. 

Altădată, oamenii își păstrau manualele primite, ca niște odoare de preț din care se puteau, din când în când, hrăni cu amintiri și informații prețuite. Azi, pentru unii, manualul de limba și literatura română face cât o pereche de pantaloni rupți și două pungi mânjite de resturi stricate. Căci, vorba unui clasic în viață, "Româna este o limbă în care trebuie să încetăm să mai vorbim sau… să o folosim numai pentru înjurături…"


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews