ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Decizia CJUE în cazul Coman, care prevede că toate statele membre ale UE vor trebui să recunoască mariajul între persoane de același sex încheiat într-un alt stat doar în ceea ce privește dreptul la rezidență, are câteva efecte pozitive și negative, informează Cultura Vieții.

Aspecte pozitive ale deciziei:

Reafirmă competența națională în ce privește definirea în legile naționale a căsătoriei (par. 37). Aceasta înseamnă că statele membre sunt încă libere să organizeze referendumuri pentru căsătorie.
Limitează recunoașterea soților din cuplurile de același sex exclusiv la dreptul la rezidență în contextual liberei circulații în țările Uniunii (par. 36).

Aspecte negative:

Curtea de Justiție a UE redefinește astfel noțiunea de soți, în contextul liberei circulații, pentru a include cuplurile de același sex.
Deși Curtea a statuat limitările precizate (par. 36) face conexiunea între rezidență și dreptul la o viață de familie normală (par. 32). Acesta poate fi începutul unei „pante alunecoase” pentru a fi solicitate mai multe drepturi decât cel de rezidență.
Curtea a respins existența politicilor publice naționale ca argument pentru nerecunoașterea cuplurilor unisex în materia liberei circulații (par. 42 ș.u.)

Deocamdată, rămâne fără răspuns întrebarea: ce se va întâmpla cu Codul Civil românesc, cel care interzice recunoașterea parteneriatelor între persoane de același sex încheiate în străinatate.