ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O tonetă distrusă? Încărcătura unei remorci ce trebuia să ajungă la fiare vechi și s-a răsturnat în drum? Un morman de fiare contorsionate sau un simbol al modului în care a fost guvernată România în ultimii 28 de ani?

Asta se întreabă locuitorii din Iași care trec pe lângă creația artistului Clemens Behr, amplasată pe pietonalul Ștefan cel Mare din oraș. 

Opera  a stârnit reacții puternice în spațiul public. Primarul Mihai Chirica a avut ieri o primă intervenție pe acest subiect, după valul de critici din mediul online, informează Ziarul de Iași.

„Produsul artistic este cel pe care îl vedeți. Am călătorit și eu prin multe orașe din lume unde am văzut opere artistice mai aparte decât ceea ce știm noi, mai într-un alt sens decât ceea ce am fost învățați la școală, mai provocatoare pentru lumea artistică pe un subiect, pe o nișă, pe un nivel de pregătire. Un lucru care trebuie remarcat și pentru care eu sunt foarte mulțumit - chiar sunt mulțumit că ieșenii nu au trecut indiferenți pe lângă opera de artă a unui artist, unii criticând, alții apreciind”, a declarat primarul Chirica.

Capodopera nu e însă pe gratis. Zilele trecute, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, a precizat, la solicitarea „Ziarului de Iași", că „instalația de artă" costă 71.400 lei (15.500 de euro), „sumă ce cuprinde și alte costuri aferente (transport și cazare artist, manoperă etc.)”.
 

Locuitorii din Iași riscă să rămână pe veci cu costisitoarea „instalație”. „Dacă artistul plastic va dori să lase lucrarea aici, atunci va rămâne și, împreună cu Uniunea Artiștilor Plastici, o vom așeza într-un loc în care ei vor decide", a spus primarul Chirica.