Românii s-ar putea bucura de două zile libere noi: 24 ianuarie și 1 iunie pot fi incluse pe lista liberelor legale din Codul Muncii. Dacă prima inițiativă are nevoie de acceptul Camerei Deputaților, cea de-a doua trebuie să treacă de ambele camere, conform incont.ro.

24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, are cele mai multe șanse să fie declarată zi nelucrătoare. La ora actuală, aceasta este recunoscută doar ca sărbătoare națională, potrivit legii 171/2004. Această modificare presupune schimbarea articolului 139 din Codul Muncii.

Al doilea proiect de lege face referire la stabilirea ca zi nelucrătoare de sărbătoare legală a Zilei Copilului. Dacă majoritatea zilelor libere din România au fost acordate pe baza unor motive religioase, accentul este mutat acum pe familie. Această inițiativă are în vedere consolidarea relației dintre copii și părinți. În plus, contextul face referire la necesitatea unui mediu armonios pentru cei mici și la importanța timpului petrecut în familie.

Propunerea urmează să ajungă pe ordinea de zi a Senatului, urmând să fie apoi adoptată sau nu tot de către Camera Deputaților.

În acest moment, România se află pe una dintre ultimele poziții din Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul zilelor libere acordate angajaților.

Codul Muncii recunoaște în prezent 12 zile libere legale, afară de cele de concediu:

- 1 și 2 ianuarie;

- prima și a doua zi de Paști;

- 1 mai - Ziua Muncii;

- prima și a doua zi de Rusalii;

- 15 august - Adormirea Maicii Domnului;

- 30 noiembrie - Sfântul Andrei;

- 1 decembrie - Ziua Națională a României;

- 25 și 26 decembrie - prima și a doua zi de Crăciun.

În plus, persoanele care aparțin diferitelor culte religioase recunoscute drept legale, mai au dreptul la încă două zile libere pentru sărbătorile religioase proprii. Pentru a intra în vigoare cele două propuneri trebuie să fie adoptate de Senat și de Camera Deputaților, iar mai apoi trebuie promulgate prin decret prezidențial și publicate în Monitorul Oficial.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews