ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bilanț tragic al incendiului de azi-dimineață de la căminul privat de bătrâni: un om a murit, iar alți 19 au fost răniți și sunt în continuare internați în spital. 100 de pompierii s-au luptat peste 6 ore cu flăcările care au mistuit azilul și anexele sale dar au aprins și două clădiri din vecini. 

Mărturiile salvatorilor sunt cutremurătoare: i-au auzit de-afară pe bătrânii imobilizați la pat cum strigă disperați după ajutor. Pe unul dintre ei nu au reușit să îl salveze. A început o anchetă, iar primele informații sunt că azilul funcționa fără autorizație de la pompieri și fără o acreditare din partea Ministerului Muncii. Pe tura de noapte, doar două infirmiere aveau grijă de toți cei 20 de bătrâni cazați în instituție.

„Strigau, strigau disperați, vedeau flăcările la geam, fumul foarte dens, iar ei erau imobilizați. Să vezi când acei bătrâni își cer ajutorul și tu practic trebuie să îi evacuezi unul câte unul, nu puteam mai mulți”, a spus Ionel Negrescu, pompier, conform Digi 24.

Pe brațe sau în cearceafuri, pompierii au reușit să scoată 19 bătrâni din flăcări. La unul dintre ei au ajuns prea târziu.

„Am găsit o persoană la etajul doi, în partea, din stânga, era cuprinsă de flăcări, mi-am dat seama că nu mai putem face nimic pentru acea persoană”, a mai spus Ionel Negrescu, pompier.

În vreme ce bătrânii intoxicați cu fum erau duși la spital, salvaorii luptau să stingă flăcările enorme. Au avut împotrivă nu doar străduțele înguste, ci și lipsa hidranților. Noroc că râul Dâmbovița era aproape.

Flăcările au atins și un service auto de lângă azil. Fumul gros al anvelopelor care ardeau acolo le-a îngreunat încă o dată misiunea pompierilor.

Pompierii, polițiștii și procurorii au început anchetele. Așa au aflat că centrul pentru bătrâni nu avea autorizație de protecție în caz de incendiu.

Polițiștii și procurorii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. Au cerut o autopsie în cazul persoanei care a murit și au verificat starea răniților. Cele două angajate care erau în azil au fost și ele audiate.