Resturi umane ale unor prizonieri români, unguri, italieni și germani au fost găsite într-o groapă comună descoperită în Rusia, în care ar putea fi 15.000-20.000 de cadavre îngropate în anul 1943, în timpul celui de-al II-lea Război Mondial, anunță o asociație italiană, conform Il Fatto Quotidiano, citat de Mediafax.

Groapa comună a fost descoperită în iunie, la periferia orașului rus Kirov, situat la 800 de km nord-est de Moscova, în stepa rusă. Reprezentanți ai Grupului de speologie italian San Martino au declarat că în groapa care are dimensiunile de 100/50 de metri sunt 15.000-20.000 de schelete. Este vorba de resturi aparținând unor militari decedați în primele luni ale anului 1943 după ce au fost luați prizonieri de armata sovietică după contraofensiva de la Stalingrad. Groapa comună se află la 15 kilometri de orașul Kirov, în apropierea Râului Vjatka, de-a lungul căii ferate transsiberiene.

După primele cercetări, au fost stabilite naționalitățile unora dintre victime: italieni, germani, români și unguri - prizonieri de război morți de foame, de frig, de boli, în timp ce erau transportați cu trenul. De aceea au fost îngropați de-a lungul căii ferate. Cercetătorii ruși Aleksei Ivakin și Andrei Ogoljuk au estimat că în groapă ar putea fi între 15.000 și 20.000 de schelete.

"Mulțumim asociației ungare Had-és Kultúrtörténeti Egyesület pentru semnalarea care ne-a permis să luăm legătura cu persoanele din Rusia care se ocupă de această descoperire excepțională", a declarat Gianfranco Simonit, responsabil al Secției de cercetări istorice a Grupului de speologie San Martino.

Simonit a declarat că Ambasada Italiei din Rusia a fost informată în iunie în legătură cu acest caz, la fel și reprezentanțele diplomatice ale Germaniei, Ungariei și României.

Ministerul de Externe din România nu a anunțat nimic, ministrul Lazăr Comănescu fiind dator cu explicații legate de acest caz.