ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bucureștiul nou, modern, răsare printre construcțiile vechi și valoroase, care încântă ochii trecătorilor.

Un exemplu vine din centrul Capitalei, unde, pe lângă biserica Sfânta Vineri - reconstruită, apar clădiri de birouri impozante, care umbresc istoria lăcașului de cult.
 
Biserica Sfânta Vineri, construită în anii 1645 -1650, în vremea lui Matei Basarab, a fost demolată în ultimii ani ai dictaturii comuniste. 

După Revoluție, preotul paroh și-a dorit să refacă biserica distrusă chiar pe locul inițial, pe strada Sfânta Vineri. Strădania părintelui a dat rezultate și astăzi biserica este gata. Se lucrează la finisaje și urmează pictura.

Mai rapizi însă, niște investitori vor să ridice alături un bloc de 12 etaje. Sapă deja fundația lângă structura bisericii. Și biserica, și blocul turn au toate aprobările.

Zona Sfânta Vineri, demolată, nu mai este considerată zonă protejată. Așa că noile construcții au răsărit după bunul plac al investitorilor, fără prea multe rigori estetice. Sau morale.

De exemplu, lângă o casă veche de 100 de ani a fost lipită o clădire de birouri cu 11 etaje.

Străduțele înguste sunt ticsite de mașini parcate anapoda. Iar de parcări amenajate nici nu se pune problema, deși clădirile de birouri sunt obligate prin lege să aibă un loc de parcare la cinci funcționari, potrivit tvr.ro. Printre case monument, clădiri înalte și mașini înghesuite, au rămas și terenuri nefolosite. Sunt 250 de mii de metri pătrați numai în sectorul 3.