ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sute de credincioși, clerici și ierarhi au participat luni, 26 septembrie 2016, la slujba de sfințire a altarului bisericii Mănăstirii Antim (recent restaurată).

Slujba a fost oficiată de â Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi (reprezentantul Patriarhului Georgiei), înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. La eveniment au fost prezenți ierarhi antiohieni, români și georgieni, conform basilica.ro.

De asemenea, a fost sfințită și noua raclă care adăpostește moaștele sfinților aflate în cadrul lăcașului de cult.

În cuvântul său, Patriarhul României a evidențiat faptul că în istoria acestui așezământ monahal se regăsesc numele a doi sfinți martiri: Sfântul Antim Ivireanul și Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu.

„Această biserică a început să fie zidită după planurile, cu cheltuiala și osteneala Sfântului Antim Ivireanul în anul 1713 când încă era în viață și pe tron Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanul, domnitorul Țării Românești. Însă ea a fost finalizată și sfințită doi ani mai târziu, în 1715, când nu mai era în viață Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu pentru că a suferit moarte de martir în 1714 din partea aceluiași Imperiu Otoman care a condamnat la moarte și pe sfântul Mitropolit Antim, doi ani mai târziu, în 1716. Deci, iată cum la resfințirea bisericii ctitorie a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul se întâlnesc doi martiri,” a precizat Patriarhul României, conform Trinitas Tv.

De asemenea, Patriarhul Daniel Bisericii Ortodoxe Române a vorbit despre lucrările de restaurare efectuate recent la acest așezământ monahal și a subliniat faptul că acest locaș de cult reprezintă o moștenire deosebită de la Sfântul Antim Ivireanul.

„Această Biserică, așa cum vedeți, a fost mult restaurată, împodobită cu vitralii și candelabre noi și cu suporturi pentru cele două icoane pe care le-a pictat chiar Sfântul Antim Ivireanul. Sfântul Antim nu a fost numai tipograf iscusit, ci și sculptor, iconar, arhitect, caligraf și miniaturist. A avut foarte multe daruri. De la el mai avem păstrate chiar ușile de la intrare sculptate cu mâna lui, coloanele de la intrare și catapeteasma aceasta sculptată în piatră. Deci, avem o moștenire deosebită”, a mai spus acesta.

Imediat după slujba de târnosire a altarului Mănăstirii Antim a avut loc slujba de sfințire a muzeului amenajat în incinta așezământului monahal, precum și a picturii clopotniței lăcașului de cult ctitorit de Sfântul Antim Ivireanul.

La final, Patriarhul României a acordat mai multe distincții persoanelor care au sprijinit lucrările efectuate la așezământul monahal din centrul Bucureștiului.